6 comentarii

Ars mathematica

Chiar dacă discutăm despre muzică sau poezie, cu blogul pe scari sau nu, plimbându-ne sau doar descoperind ce minunaţi sunt copiii noştrii, totul e matematicăscience-mathematics_00336495. Şi  scriind toate formulele, adevărata ştiinţă se relevează. Se începe prin elaborarea de strategii de-a dreptul ”uşurele”, aparţinand structurii universale. Se continuă cu calcule complicate până la necunoscute.

Începem să cunoaştem din recomandări ştiinţe noi şi  devenim din ce în ce mai curajoşi, fară negativisme, văzând şi făcând. Acest domeniu de cunoştinţe, mereu de actualitate şi bazat pe logică, nu poate fi demonstrat. Soluţionarea multiplelor probleme, din diverse domenii predetermină aplicaţii concrete pentru ca oferă metode generice de calcul. Rădăcinile sale vin din ştiintele naturale şi cuprind axiome care corespund realităţiiCei care au înclinații spre matematică găsesc adesea aspecte estetice în multe domenii din matematică.

Teoria grupurilor investighează conceptul de simetrie în mod abstract, făcând legătura între studiul structurii și al spațiului. Topoligia face legătura între studiul spațiului și studiul schimbărilor, punând accent pe conceptul continuităţii.

12171212-geometry-mathematics-and-physics-wireframe-symbol-vector-illustrationAtributele matematicii sunt:

cantitatea(studiul cantității începe cu numerele şi operaţiile);

-spaţialitatea(s-a început cu studiul geometriei euclidiene, care a fost înlocuită de geometriei neeuclidiană);

-schimbarea (legată de variația funcţiilor matematice sau a numerelor);

-structurare(mulţimile  de numere şi funcţiile au o o structură internă); algebra victoriană dezvoltă cercetarea într-o a patra zonă de cercetare fundamentală, cea a schimbării. Un număr de probleme vechi din acest domeniu au fost rezolvate folosind teoria Galios.

Matematică își are originea în cuvântul  grecesc μάθημα máthēma, care însemna „învățare”, „studiu”, „știință”, la rândul lui provenind din verbul manthanein, „a învăța”. Adjectivul corespunzător este μαθηματικός mathēmatikós, însemnând „legat de învățare” sau „studios”, iar mai târziu, „matematic”. Din greacă, termenii au fost preluați în latină, unde științele matematice, numite în grecește μαθηματικὴ τέχνη mathēmatikḗ tékhnē, au fost denumite cu pluralul ars mathematica.

6 comments on “Ars mathematica

  1. mi se pare o abordare filozofică a matematicii acest post !

  2. Multumesc pentru comentariu.
    Da…este mare folosofie să-ți calculezi prietenii și care, pana la urmă, rămane o banală operație de adunare și scădere(hi-hi).

  3. cred că ți-a luat o tonă de timp să scrii toate astea.
    arată foarte bine și te declară cea mai mare matematiciană 🙂 a vieții! 🙂

    • Multumesc, draga mea. Chiar mi-a luat ceva timp. Faptul ca ai remarcat asta arata cat de mult suflet pui,scriind pe blog, si apreciezi orice fel de munca si efort. Imi pare rau nu i-am cuprins pe toti intr-o strigare, dar va urma vol II.

  4. Multumesc. 🙂 Stii de ce, pentru ca ma enumeri intre prieteni, 🙂

Lasă un comentariu