Lasă un comentariu

FTALÁȚII

FTALÁȚI (‹ fr. {i}) s. m. pl. Săruri sau esteri ai acidului ftalic. ◊ Ftalat dibutilic = este acidul ftalic combinat cu butanolul; lichid uleios, întrebuințat la combaterea țânțarilor și ca plastifiant în industria maselor plastice.

slide_21

Ftalaţii sunt plastifianţi chimici utilizaţi în Asia pentru a produce ambalaje din plastic flexibile. Majoritatea ambalajelor existente acum pe piaţa mondială sunt din China. Problema constă în faptul că această substanţă contaminează mâncarea vândută în mod obişnuit în supermarket-uri. Deşi plasticul este folosit în ideea de a proteja alimentele, mai mulţi cercetători au arătat că ftalaţii perturbă echilibrul hormonal masculin.
Bărbatul care ingerează ftalaţi produce spermatozoizi mai puţini sau mai lenţi, prezentând un risc de infertilitate. Iar în cazul femeilor însărcinate, această substanţă ajunge la făt şi îi influenţează dezvoltarea organelor genitale.

Un studiu realizat în Germania a arătat că 60% din copiii testaţi aveau în organismul lor urme de ftalaţi, iar, în cazul a 20% dintre copii, ftalaţii existau în cantităţi toxice. Dacă se ia în considerare efectul de acumulare şi efectul de cocktail al ftalaţilor, este foarte probabil ca procentul de copiii care consumă cantităţi nerezonabile de ftalaţi să ajungă la 80%.

Ciocolata tartinabilă, preferată de copii pentru micul-dejun, a fost subiect de discuţie în ultima vreme, deoarece cercetătorii au descoperit în interiorul produsului un ftalat considerat a fi cel mai periculos, şi anume BPT.

Ftalaţii sunt deja interzişi în industria jucăriilor încă din 2007, din cauza proprietăţilor periculoase şi urmează să fie interzişi în toată Europa foarte curând, însă, până atunci continuăm să întâlnim substanţa în produsele alimentare:

– DEHP, ftalatul cel mai des folosit, este în principal utilizat în producerea de plastic de PVC; este o componentă a produselor de vinil, cum ar fi pardoseli şi multe plasticuri utilizate în medicină, cum ar fi pungile şi tubulatura pentru perfuziile intravenoase; nou-născuţii şi copiii foarte bolnavi, care sunt supuşi anumitor intervenţii sunt cei mai predispuşi să fie expuşi la DEHP.

– în mâncare; concentraţii mici de ftalaţi în mâncare pot proveni din utilizarea unor plasticuri în prepararea şi ambalarea alimentelor. De preferat ar fi alegerea recipientelor din sticlă sau din plastic dur, realizat din polietilenă cu densitate ridicată (HDPE).

– în cosmetice şi produse de îngrijire personală, cum ar fi fixativ de păr, machiaj, pastă de dinţi şi loţiune de corp; este necesară etichetarea completă a ingredientelor, pentru a putea verifica prezenţa ftalaţilor în cosmetice.

Uniunea Europeană a interzis recent utilizarea a trei ftalaţi (DEHP, DBP şi BBP) în toate jucăriile şi produsele de îngrijire a copiilor.

Alţi trei ftalaţi nu mai pot fi utilizaţi în jucării şi produse de îngrijire care ar putea fi atinse cu gura de copiii sub trei ani (DINP, DIDP şi DnOP). Mulţi producători de sticle pentru bebeluşi folosesc materiale fără ftalaţi cum ar fi polipropilena.

Abrevieri precum DEHP, DBP, DEP, DMP, HMP, PVAP, CAP şi PET se referă la ftalaţi.

Informaţiile ştiinţifice indică faptul că anumiţi ftalaţi acţionează ca şi perturbatori endocrini, imitând sau perturbând funcţiile hormonale ale organismului. Programul Naţional Toxicologic din SUA spune că DEHP poate fi privită ca o substanţă cancerigenă pentru oameni. Volumul de DEHP [bis(2-etilhexil)] – utilizat pe scară largă în articolele din PVC moale – produs sau importat în Europa a scăzut în ultimii ani, iar industria spune ca a pus la punct alternative mai sigure. Pentru utilizarea ftalatului trebuie obținută o autorizație.

Sfaturi pentru a evita ftalatii:

1. Nu încălziţi mâncarea la microunde în recipiente de plastic;
2. Citiţi etichetele cosmeticelor;
3.  Optaţi pentru produse organice;
4.  Alegeţi plastice cu codurile de reciclare 1, 2 si 5;
5.  Vopselele conţin ftalati ca şi solvenţi, aşadar nu uitaţi să vopsiţi în spaţii bine aerisite;
6.  Optaţi pentru jucarii din lemn şi alte materiale care nu conţin ftalati, mai ales în faza de creştere a dinţilor sugarului.

recycle

Surse: gandeste.orgsanatate.bzi.roecha.europa.eu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: