Un comentariu

Cele trei cruci

rembrandt-the-three-crosses-1653

Rembrandt-the-three-crosses

„Cele trei cruci” este o gravură a artistului Rembrandt van Rijn, care descrie crucificarea lui Iisus Hristos. Aceasta este considerata „una dintre cele mai dinamice tablouri făcute vreodată”. 

Subiectul principal al gravurii este Isus Hristos pe cruce, flancat de doi tâlhari care au fost răstigniți împreună cu El. Tabloul  descrie cum  Fecioara Maria , mama lui Isus, plânge și este susținută de Evanghelist. Soldații romani călare, împreună cu oameni in doliu, înconjoară crucile. Un fascicul de lumină, reprezentând lumina lui Dumnezeu din cer, străpunge cerul întunecat și  luminează figura lui Hristos răstignit.

Ce este de remarcat la această gravură este iconografia sa complicata și poate reprezenta momentul exact al morții lui Hristos. Potrivit lui Paul Crenshaw de la Muzeului de Artă Kemper , Rembrandt a fost inspirat de textul de la Matei 27: 46-54 , atunci când Hristos a strigat: „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit?”.  Rembrandt a studiat foarte multe surse biblice în munca sa, dar a și fost influențat de alți artiști contemporani. Aceasta gravură este una dintre cele peste 300 de lucrari create Rembrandt care au fost inspirate din Biblie.

„Cele trei cruci” nu permit contraste dramatice de lumini și umbre, cunoscute sub numele de clar-obscurRembrandt a produs lucrarea în patru etape, crescând efectele contrastelor de lumină și umbră în fiecare etapă. Gravura și punctul uscat sunt procese intensive ce presupun multă muncă și reprezintă una dintre primele forme de grafică.

Rembrandt a ales aceste medii în primul rând pentru că a suferit de multe ori dificultăți financiare. El a vândut multe dintre gravurile sale, pentru a-și putea permite  să imprime „Cele trei cruci”. Rembrandt a făcut șaizeci de variante de la placa,  în primele trei etape, când s-au realizat cele mai întunecate umbre de pe piesă. Dar Rembrandt a facut modificări continue (într-o perioadă de zece ani), schimbând compoziția imaginii și făcând imaginea finală mai întunecată și mai haotica.

În ultima etapă, Fecioara Maria devine un cap aproape de trup, înconjurat de întuneric. Au fost eliminați și unii dintre soldații călare. A fost adăugat un bărbat c-o pălărie mare (dar și călare) și se consideră ca Rembrandt s-ar fi inspirat din lucrarea sa  Conspiracy de Claudius Civilis . Alterarea mai dramatică vine din intenția artistului de a crea”lumina cerească”, care a devenit întunecată considerabil, mai ales în partea dreaptă a imaginii. Rembrandt ar fi intenționat să realizeze contrastul dintre lumina cerească și întunericul ce îl înconjoară  ca să se facă o distincție clara dintre hoțul „bun” si hoțul „rău”.

Fiecare schimbare progresivă în activitatea gravurii crește importanța focala al figurii lui Hristos.  

Sărbători cu multă lumină!

One comment on “Cele trei cruci

  1. Hristos a înviat !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: