Un comentariu

Tema „călătoriei”

Deseori tema calătoriei este asimilată celei iniţierii, dar în această temă nu sunt incluse acte repetitive, aşa cum este în cazul celei de-a doua. Până la urmă călătoria este un simbol al eliberării de o angoasă defensivă, ca cea  a ”trecerii”, ce are un caracter adeseori primejdios, specific oricărei călătorii iniţiatice.

Orice scenariu iniţiatic include o călătorie simbolică, al cărui rezultat este transformarea novicelui într-un iniţiat, aşa cum se poate vedea în cele două filme de mai jos, care m-au inspirat în scrierea acestui articol:

”Hector and the Search for Happiness”Hector-and-the-Search-for-Happiness-2014-poster

 

 

 

file_120396_0_RW-Wild-Bar-640

Structurarea simbolică se află la rădăcina oricărei gândiri, iar această teorie este susținută de numeroasele preocupări și studii ale lingviștilor, filosofilor, antropologilor, etnologilor, istoricilor religiilor.

Cele patru elemente, apa, focul, aerul și pământul pun în mișcare grupuri de imagini, ajutând la asimilarea intimă a realului dispersat în formele sale. De-a lungul timpului, umanitatea și-a reprezentat prin diverse feluri modelele sale intime de gândire, sensibilitate, devenire sau existență, iată de ce există mai mult decât suficiente imagini, desene, picturi sau varii ipostaze adiacente celor înșirate, dintr-o dorință mistică neexplicată de a-și apropia în orice fel natura, transcendentul, sau de a-și explica ființarea. Există trei dimensiuni ale imaginii, spune Jean Paul Sartre, în ”L’imaginaire”, prima este aceea că imaginea este, în fapt, o conștiință, și mai mult, una transcendentă; ea diferențiază imaginația de celelalte moduri ale conștiinței, obiectul imaginat e dat imediat ca atare, în timp ce cunoașterea perceptivă se formează încet prin aproximații și luări succesive de contact. Cea de-a treia dimensiune a imaginii este spontaneitatea.

Aceeaşi temă, a călătoriei inițiatice, poate fi urmărită şi în texte de referință din literatura universalăEneida lui Virgiliu şi Divina Comedie a lui Dante. „Povestea lui Harap-Alb“, de I. Creangă, basm cult romanesc, este de asemenea edificator. Ideea dobândirii cunoaşterii de sine, din fuga perpetuă prin structurile spațio-temporale, reprezintă o rupere a legăturilor şi a limitelor, de orice fel.

Deci conceptul de progres se grefează pe aceeași metaforă a călătoriei iar inițierile sunt definite ca itinerarii care au ca finalitate lărgirea orizontului spiritual prin pășirea dintr-un orizont mai strâmt, într-unul mai larg al cunoașterii.

Capacitatea de a trăi clipa, fiecare clipă şi nu doar pe cele privilegiate şi excepţionale, fără a o sacrifica pentru viitor, fără a o distruge prin proiecte şi programe, fără a o considera doar un moment ce trebuie să treacă în grabă pentru a ajunge la altceva, ţine de persuasiune. Dar aproape întotdeauna, în propria existenţă, avem prea multe motive pentru a spera ca această clipă să treacă fără întârziere, ca prezentul să devină cât mai repede viitor, ca ziua de mâine să vină în zbor şi în felul acesta trăim nu pentru a trăi, ci pentru a fi trăit deja.

În concluzie, a pleca înseamnă a ne lăsa purtaţi, a ne elibera, a închide puţin ochii şi să luăm ceea ce vine. Se trezeşte din nou în noi percepţia culorilor, mirosurilor, a suprafeţelor netede sau aspre ale lucrurilor, a detaliilor chiar neînsemnate şi „simţul posibilităţii” devine mai atractiv, pentru ca mai apoi, să-l transformăm  triumfători în ”principiului realităţii complete”.

One comment on “Tema „călătoriei”


  1. Duminica binecuvantata alaturi de cei dragi!
    Sunday blessed with your loved ones!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: