Lasă un comentariu

”Tango-El pasion” II

O scurtă istorie a tangoului a fost prezentată aici. Însă pe scurt, poate fi reprezentată şi aşa:

history of tango

Primele înregistrări sonore cu muzică de tango au început să apară la începutul anilor 1900, iar primul tango a fost înregistrat în jurul lui 1905, de Angel Villoldo. Piesa a fost ”El Choclo”, este o melodie foarte recunoscută chiar și astăzi. Există chiar o înregistrare audio din 1929 cu această piesă:

Anul 1955 a adus o lovitură de stat în Argentina care l-a înlăturat pe Juan Perón și a adus un nou guvern care a descurajat tangoul. Acest guvern conservator, în colaborare cu membrii clasei superioare și de stânga, a denunțat și respins tangoul pentru ca au considerat ca acesta le predispune pe femei la „munca în bordeluri”.  De aceea tangoul a  mers în subteran timp de mulți ani.

În 1983 dictatura militară din Argentina a căzut și pentru prima dată tangoul argentian a avut succes. Acest lucru a făcut ca tangoul să se răspândeasca în Buenos Aires și în întreaga lume.

Tangoul a fost dansat în spectacole de mare succes, cum ar fi ”Tango Argentino” , un turneu în jurul lumii cu cei mai buni dansatori de tango din acea vreme, printre care Virulazo și Juan Carlos Copes. Un alt aspect este renașterea stilurilor de dans în cuplu, care a avut loc, prin promovarea tangoului.

gardelAstăzi, ceea ce atrage pe mulți oameni la tango este partea vizibilă: dansul. Concertele includ adesea un cuplu de dansatori pentru a obține audiență. Spectacole de tango dispun în principal de dans. Astăzi, în afara Buenos Aires, tangoul este dansat în săli de bal: oameni dansează deschis și sunt angajati în schimburi furioase de mişcări. Milonga a devenit o sală de gimnastică. Îmbrățișarea este văzută ca fiind plictisitoare de sportivii de dans. Întâlnirea dintre un bărbat și o femeie în îmbrățișare, plăcerea de a merge împreună cu muzica nu se mai întâmplă. Pasiunea este pierdută. Chiar și așa, oamenii se bucură de participarea la întâlnirile din așa numitele ”milongas”, locuri unde se danseză încă tangoul.

Pe de altă parte, lipsa de cunoaștere și înțelegere a versurilor, a temelor pe care se dansează, nu încurajează tinerii să-l abordeze, ca stil. Versurile tradiționale de tango , uneori, nu exprimă sentimentele actuale în materie, cum ar fi iubire, prietenie și alte valori tradiționale despre care vorbește tangoul şi face problematică ideea de a avea o cântăreață în orchestră.

În ceea ce privește muzica, mulți europeni și americani au redescoperit tangoul datorită lui Piazzolla. Muzica sa inovatoare, fără versuri, a făcut apel la gustul clasei de mijloc, la nivel mondial:  să bucure şi să fie ușor de reţinut; nu este potrivită pentru dans (o altă problemă rezolvată) şi este înrădăcinată mai mult în muzica clasică și jazz decât în tangoul tradițional.

În cele din urmă, chiar dacă interesul faţă de tango a crescut, astăzi este de neconceput să se creeze o orchestră mare, cum ar fi cea a lui Calo sau Pugliese, cu patru bandoneons, patru viori, bas și pian.

TANGO GLOSAR

Arrabal: periferie, suburbie

BARRIO: cartier sau district

Compadre: trufaș, om mândru, curajos care trăieşte în arrabales (suburbie)

COMPADRITO: caracterul tipic de suburbie, un lăudăros

CONVENTILLO: edificiu cu mai multe camere și fără confort  în care trăiesc imigranții de origini diferite: muncitori, mestesugari …

FUEYE: bandoneon(instrumentul de tip acordeon)

Guapo: porecla pentru un om care practică cultul curajului

MILONGA: muzica populară de pampas și Rio del Plata

PORTENIO: termen pentru locuitorii din Buenos Aires (din zona portului).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: