7 comentarii

Femei în fotografie – Prima parte

2187b67b91b97ad33f36dd490a19f197

Participarea femeilor în fotografie merge înapoi, la originile apariţiei acesteia. Multe dintre cele mai vechi fotografii sunt făcute de femei, majoritatea din Marea Britanie sau Franța, care s-au căsătorit cu pionierii de sex masculin din domeniu, sau au avut relații strânse cu familiile lor. Acesta a fost mai ales în nordul Europei unde femeile au intrat mai întâi în această activitate şi unde s-au deschis studiouri: Danemarca, Franța, Germania, Suedia. Din 1840, în Marea Britanie fotografia s-a dezvoltat exploziv ca o artă până la sfârșitul anilor 1850. Dar lucrurile au evoluat mai mult, ajungându-se ca la 1890 să se deschidă primele studiouri conduse de femei, în New York City.

Ca urmare a deschiderii Marii Britanii, care a promovat fotografia artistică din anii 1880, Alfred Stieglitz  a încurajat mai multe femei să se alăture mișcarii pe care a fondat-o în 1902, așa-numitul ”pictorialism”. În Viena, Dora Kallmus (Madame D’Ora), a fost un pionier al utilizării studiourilor fotografice ca locuri de întâlnire la modă pentru aristocrația austro-ungară.

În Statele Unite, femeile-fotograf au practicat aceasta artă în primul rând ca amatoare, dar au produs destul de multe lucrări pe care le-au putut expune în expoziții cheie. Ele nu numai că au produs portrete de celebrități și americani nativi, dar, de asemenea, au imortalizat peisaje, mai ales de la începutul secolului al 20-lea. Implicarea femeilor în fotojurnalism a avut, de asemenea, de la începuturile sale de la 1900, un real impact, luând avânt în timpul primului război mondial .

7 comments on “Femei în fotografie – Prima parte

  1. Se spune ca femeile fac fotografii mai bune decat barbatii pentru ca ele nu sunt atat de preocupate de aparatura ci de ceea ce e important si anume viziunea si arta.

  2. Reblogged this on imaginecontinua and commented:
    Interesant articolul. Poate gasesti informatii si despre femeile fotograf din Braila. Iti pot da un nume ” Elena Kolpi” , sotia renumitului fotograf Alois Kolpi. Ea a continuat activitatea atelieruluidupa moartea lui.

  3. foarte „bine venita” tema…felicitari !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: