Lasă un comentariu

Arta ţărănească

Ipolit_Strambu_-_Autoportret„Adevărata artă ţărănească e inerentă unei stări cât mai patriarhale“ a spus Ipolit Strâmbulescu (profesor la Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti), cel care a realizat o primă colectie de artă decorativă, denumită „103 numere de inventar“, adică câteva ii şi mai multe „petece de fote şi covoare“, adunate nu se ştie de unde. Colecţia ar fi trebuit să servească, în primul rând, drept rezervor de modele de lucru pentru elevii şcolii de Belle-Arte, deci nu avea cum îndeplini cerinţele unui muzeu modern.

Ipolit Strâmbu a condus Școala de Arte Frumoase de la București și a fost unul dintre profesorii de la Școala de pictură de la Baia Mare (supranumită “Barbizonului estic”), fiind și fondatorul societății Tinerimea artistică (împreună cu Ștefan Luchian, Constantin Artachino, Nicolae Vermont). În ultimii ani de viață, a fost marginalizat, stilul său de pictură fiind considerat învechit.

Ipolit Strâmbu a fost autorul mai multor manuale de pedagogia picturii și manuale de desen și tehnica desenului. De asemenea s-a preocupat de organizarea unei școli de artă decorativă, de cursuri serale de pictură și a fost unul dintre primii organizatori al Muzeului național de artă populară.

Să ne reamintim deci de arta ţărănească.

10632891_557567577723066_1442086449612134087_n

 

Surse: Ia sibiu-Concept Store, Centrul de Creatie Brailawikipedia.org.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: