2 comentarii

Nolstalgia-Andrei Arsenievici Tarkovski

nostalghia-589978lDeşi la prima vedere povestea filmului se învărte  în jurul unei călătorii a poetului rus Gorceakov în Italia, într-o staţiune din sec. XVIII, împreună cu translatora sa, Eugenia, există multe planuri şi foarte diferite care se întrepătrund, într-un joc rafinat şi inteligibil.

Se remarcă din prima scenă că se recurge la un limbaj pictural şi prezintă invariabil tehnica full-frame în cel putin câteva cadre. Apoi folosește arta cinematografică pentru a explora spațiu arhitectural. Elemente ca absida, altarul, estul, sunt studiate şi exploatate la maxim pentru a reprezenta ingenios ritualizarea.

Plasarea Eugeniei și a paracliserului, rugăciunea în genunchi a femeii, fumul de tămaie, focul purificator al lumânărilor, întregesc acest spaţiu şi-l definesc. Lumina diferită ajută să se facă trecerea de la un plan la altul.images

Remarcabil este refuzul Eugenei de a îngenunchea ca celelalte femei, fără a lua în calcul argumentul paricliserului. Aparenta verticalitate în feminismul ei asumat se rupe mai târziu când se umileşte şi se agaţă fără putere de sexualitatea ei ca o condiţie de bază. Conceptul lui Tarkovski despre sex masculin – feminin, ca polaritate, este precizat succint în jurnalul său: „Ce  este forța motrice ce impinge  femeia să-şi aștearnă umilirea în numele iubirii și a creării unui om?” Prezentarea ritualul cultului Maicii Domnului vine să explice cât de departe poate duce dragostea care nu poate fi miraj ci împlinire.Nostalghia17

În alt plan, Gorceakov, deşi venise să vadă tabloul Madonna del Parto, care-i aducea aminte de soţia lui, trebuie să aștepte afară din capelă. Trebuie să-şi înfrangă dorinţa cea mai aprigă. În lupta lui, chemarea erotică pentru Eugenia aduce în discuţie dilema cea mai stăruitoare dintre impulsul de a-şi  polarizara fiinţa căreia îi lipseşte ceva şi a nu da curs acesteia.Nostalghia_I

Altă scenă memorabilă este cea a ploii torenţiale. Exact cum spunea Tarkovsky într-un interviu,” apa este un element misterios, în care şi o singură moleculă este fotogenică”. Ea, ploaia, nu mai este apăsătoare ci devine eliberatoare în spatiu infinit şi deschis dintre un trecut spre un ceva. Obscuritatea dispare şi portalul se aliniază în dreptul ferestrei şi oglinzii.

nostalgia 1

Traversarea bazinului şi menţinerea flăcării lumânării primite de la „nebunul” Domenico, ce trebuia să rămână mereu aprinsă,  reprezintă un alt element definitoriu al filmului. Eliberarea lumii interioare către lumea de dincolo, prin strabaterea repetată a bazinului gol ca o penitenţă  pentru altă fiinţă, exorcizează sufletui celui care are acţionează cu vigoare.fox7

Simetria pe scări prezintă o poveste într-o altă poveste. O poveste este a oamenilor care trăiesc împreună fără să se stie cu adevarat unii pe alţii iar cealaltă este a problemelor care apar din necesitatea de a se cunoaşte unul pe altul. Această lipsa de dăruire de sine aduce înstrainare şi clisee.

523ae6692713b

Deşi starea de nostalgie este văzută de multe ori ca o stare de tristeţe  în contextul spiritual, transformator, aşa cum o vede Andrei Arsenievici Tarkovski, ea este o stare de compasiune care leagă lipsurile şi separarile din această lume şi favorizează empatizarea, trecând de propriile intenţii în căutarea adevărului.

tumblr_n0qb1yIUUh1r5fazco3_500Ea ajută să te uiţi în sinele propriu ca-ntr-o oglindă ancestrală. Şi nu e tristeţe, nici nebunie. E o stare de dor nesfârşit şi o constrângere a neputinţei.

nostalghia-4

 

Surse suplimentare despre Andrei Arsenievici Tarkovski care merită a fi urmărite:elena-dulgheru.blogspot.ro şi lucrarea ”Indragostit de Tarkovski”(un articol legat de acesta  lucrare putei gasi aici – pg. 16).

Îndrăgostit-de-Tarkovski

2 comments on “Nolstalgia-Andrei Arsenievici Tarkovski

  1. Reblogged this on Frică şi cutremur and commented:
    În atenția celor care prețuiesc arta cineastului rus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: