7 comentarii

Mediile pictorului- Gheorghe Naum

foto_92841

Cea de-a treia întâlnire din cadrul seriei „Aer. Apă. Artă” a avut ca subiect pictura lui Gheorghe Naum, tehnica, temele şi ambianţa din lucrările lui.

Gheorghe Naum rămâne, înainte de toate, cel mai aplicat monograf al meleagurilor brăilene. „Puţini pictori au fost atât de investiţi în explorarea propriilor împrejurimi, a peisajului local cu particularităţile sale geografice, economice şi sociale, cu poezia, dar şi cu limitele sale intrinseci. Dacă este adevărat, după cum se spune, că ”geografia este destin”, este sigur că Dunărea, portul şi docurile, Balta, Brăiliţa şi Comorofca au fost destinul artistic al lui Gheorghe Naum. Mai mult decât pentru alţii, mediul – pe care l-a părăsit rareori şi din întâlnirea cu care şi-a extras, aproape de fiecare dată, subiectele – a rămas esenţial pentru acest pictor, care s-a încăpăţânat să facă performanţă cu datele unui loc aflat la periferia circuitului artistic naţional.”a explicat muzeograful Ruxandra Mircea.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

S-au expus concentrat valenţele universale ale acestui pictor, în aparenţă ” parohial”, atât în  ambianţa locală, cât şi în contextul artistic şi cultural al vremii.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Gheorghe Naum s-a născut la 17 aprilie 1907, la Brăila, într-o familie de aromâni. Începe şcoala la Brăila, unde învaţă clasele primare şi-şi continuă studiile  în oraşul Galaţi.  Reintors la Brăila, urmeaza Liceul “Nicoale Balcescu”, pentru ca mai apoi să îşi termine studiile la Bucureşti, la Academia de Arte Frumoase. Aici i-a avut ca profesori pe Frediric Storck (desen), Constantin Artachino (desen), Camil Ressu ( pictură), George Demetrescu la pictură iar la gravură pe Gabriel Popescu. De asemenea, în acelaşi timp, până în anul al III-lea urmează şi secţia de sculptură, avându-l ca profesor la modelaj pe Dimitrie Paciurea. 

Reîntors la Brăila(după terminarea studiilor) pictorul descoperă oferta  peisagistică din jurul oraşului prezentă mereu în opera sa: periferia,  docurile, zona industrială, bărcile, corabiile şi vapoarele din port. Gh. Naum a făcut parte din grupul de pictori ”Dunarea de Jos”, împreună cu  Sorin Manolescu si Mihail Gavrilov, sub patronajul autorizat de pictorul  Ion Theodorescu-Sion, cu care organizează şi prima expozitie, în 1939. În acelaşi an a fost, pentru 10 luni, primar al comunei Brăiliţa.

Pictor şi gravor de mare forţă expresivă, a fost recunoscut de contemporani prin cele cinci premii pe care le-a obţinut între 1931 şi 1940 la Saloanele Oficiale din partea Ministerului Cultelor şi Artelor.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Gheorghe Naum poate fi aşezat, cel putin în prima perioadă a activităţii sale, alături de grupul care a ilustrat la noi estetica, de esenţă modernistă şi de origine germană, a „Noii obiectivităţi”. Această apropiere de „Noua obiectivitate”, ca formă de conexiune la fenomenul european, este cu atât mai preţioasă cu cât localizarea ei fără echivoc în pictura noastră nu este un lucru foarte simplu.

Expune în cadrul saloanelor oficiale de gravură şi pictură locale şi naţionale, între anii 1928 – 1940 şi la toate expoziţiile anuale de stat, între 1950 – 1968.

Grija pentru meşteşugul gravurii în metal, în spiritul artei vechilor maeştri , a contribuit în mare măsură la păstrarea caracterului unitar al gravurii sale . La Gheorghe Naum, nu putem atinge în arta sa etape spectaculoase de dezvoltare, ci putem marca doar momentele ce deschid noi şi lungi perioade de trecere lentă, de câştiguri noi acumulate, asta întâmplându-se până în anul 1940 .
După acest an , lucrările sale au lumina şi umbra subtil aşezate , haşura fină, griurile foarte uşoare care crează efecte de mare picturalitate ; ceea ce înseamnă că interesul tematic este definitiv şi foarte bine fixat în opera sa.
 În perioada 1940-1947, odată cu începutul războiului, Gheorghe Naum lucrează la Societatea Franco-Română şi este mobilizat la lucru continuînd să expună picturi şi gravuri în expoziţii de grup. Între 1950 și 1954, a fost primul director la Pinacotecii din orașul Brăila. În 1951, este primit ca membru al U.A.P., secția grafică, iar între 1965-1968, a fost profesor la Școala Populară de Artă din Brăila. După anii 1957 – 1958, începe să lucreze şi pe metal, însă mai izolat , în schimb face multă gravură pe linoleum. Temele sale principale în gravură sunt peisajele la Dunăre , munca hamalilor în portul Brăila din perioada respectivă , peisaje, case.

Participă cu lucrări proprii la manifestări de artă romănească, începând din 1952, la Sofia, în China, la Moscova şi Leningrad, la Riga şi Helsinki, la Praga, Bratislava sau S.U.A., cu pictura; şi la Liubliana, în 1955 şi 1957 sau la Lugano, în 1956, în cadrul Expozitiilor internaţionale de gravură.

Între 1955 și 1965, a fost secretarul Cenaclului U.A.P. Brăila.

Gheorghe Naum se prezenta in “Facla”, o revista a vremii: “A fost o pasiune pictura. Aceasta spre disperarea tatalui meu, care voia sa ma faca popa. A fost o lupta, care a durat ani, intre mine si el. De cate ori nu mi-a aruncat pensulele in foc! Mai tarziu, a inteles bietul tata tristul adevar. De atunci, a urmat o sumedenie de sacrificii si renuntari. “

Criticul de artă Petru Comarnescu spunea că Gh. Naum este autorul uneia dintre cele mai sugestive evocări ale atmosferei porturilor dunărene.

Despre Gheorghe Naum, criticul de artă Ion Funzetti spunea că este “unul dintre cei mai sensibili la variaţiile subtile ale lumii din câti gravori am avut în scoala romănească”, iar George Oprescu îl caracteriza tranşant: “gravor născut cu ingeniozitatea celui pe care îl stăpaneste o pasiune”. Voci autorizate ale esteticii plastice brailene, Ana Maria Viscol şi dr.Maria Stoica, cunoscatoare ale operei şi personalitatii marelui artist, precizează: “Toata viata, Naum a iubit, ca nimeni altul, peisajul …, care convenea foarte bine elanurilor sale romantice, firii sale poetice, predispusă spre visare şi melancolie … L-au atras Dunarea, salciile, balta … plopii pentru severitatea lor şi pentru fosnetul frunzelor, asemanator cu muzica unei orgi.”

De asemenea doamna dr.Maria Stoica, critic de artă  adaugă despre artist: „Rigoarea impusă compoziției prin ritmuri liniare verticale, susținută de pensulația sever direcționată, atenuată de orchestrarea culorii modulate într-un registru intens de lumină, fac din Gh. Naum un pictor reprezentativ în istoria artei românești.”

La 15 mai 1968, în sala unde își pregătea viitoarea expoziție(unde se află acum expuse lucrările sale), pictorul Gheorghe Naum s-a îndreptat către fereastra încăperii, privind lumina, atât de dragă lui, și a căzut pe podea. A decedat fulgerător din cauza unei insuficiențe cardiace cronice. A fost căsătorit cu Lidia Nenu, împreună au avut doi băieți, dintre care unul înzestrat pictor ca și tatăl său și al cărui nume i l-a purtat: Gheorghe Gh. Naum, căsătorit la rândul său cu prof.Georgeta Florea Naum, pictor cu mare disponibilitate imagistică.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Concursul National“ Gheorghe Naum” iniţiat şi coordonat de Liceul de Artă “Hariclea Darclee” Braila îi cinsteşte memoria.

 

naum_gheorghe-barci_la_chei~OM3aa300~10886_20130416_NULL_7.42

Bărci la chei

Lucrarea apartine lui Gh.Gh.Naum,fiul

Câteva din lucrările pictorului Gheorghe Naum, tatal, sunt :

naum_gheorghe-solitudine~OM3e9300~11246_20140310_NULL_0d049

Solitudine

naum_gheorghe-peisaj_urban~OM40a300~10886_20120703_NULL_7.25

Peisaj urban

naum_gheorghe-portret_de_fata~OM043300~10886_20130625_NULL_7.20

Portret de fata

naum_gheorghe-la_scãldat~OM65c300~11246_20091206_NULL_0d82

La scăldat

inv 11 Naum Gheorghe_Salcii inundate

Sălcii inundate

 Surse suplimentare:

cititordeproza

brailapebune.net

www.muzeulbrailei.ro

www.arcadja.com

7 comments on “Mediile pictorului- Gheorghe Naum

  1. Mulţumim frumos pentru promovare!

  2. Tabloul,,Barci la chei” este a lui Gh.Gh.Naum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: