7 comentarii

Ştiinţa e putere?!

Knowledge1”Un edificiu multiform — acesta este templul ştiinţei. Cu totul diferiţi sunt oamenii care îi trec pragul, şi diferite sunt forţele sufleteşti care i-au condus spre templu. Câte unul se îndeletniceşte cu ştiinţa având sentimentul plăcut al capacităţii sale intelectuale superioare; pentru el ştiinţa este exerciţiul potrivit care va trebui să-l ajute să trăiască intens şi să-şi satisfacă ambiţia; în templu pot fi găsiţi de asemenea mulţi care îşi aduc aici ofranda din substanţa creierului lor doar pentru ţeluri utilitare. Dacă ar veni acum un înger al Domnului şi i-ar alunga din templu pe toţi cei ce fac parte din aceste două categorii, templul s-ar goli într-un mod îngrijorător. Ar mai rãmâne totuşi în templu oameni din zilele noastre, ca şi din vremurile mai vechi.

…Mai întâi, cred, împreună cu Schopenhauer, că unul din cele mai puternice motive ce conduc la artă şi ştiinţă este evadarea din viaţa de toate zilele cu asprimea ei dureroasă şi pustiul ei dezolant, din cătuşele propriilor dorinţe veşnic schimbătoare. Toate acestea îl alungă pe omul sensibil din existenţa personală în lumea contemplării obiective şi a înţelegerii; este un motiv comparabil cu nostalgia ce îl împinge pe orăşean, fără putinţă de împotrivire, din ambianţa sa zgomotoasă şi lipsită de perspectivă spre ţinuturile liniştite ale munţilor înalţi unde privirea se pierde în depărtări prin aerul liniştit şi pur şi se animă de contururi odihnitoare create, parcă, de eternitate. Acestui motiv negativ i se alătură însă unul pozitiv. imagesOmul încearcă, într-un fel care să i se potrivească oarecum, să-şi creeze o imagine a lumii simplificată şi sistematică şi să treacă astfel dincolo de lumea trăirilor, în măsura în care năzuieşte să o înlocuiască, până la un anumit grad, prin această imagine. Este ceea ce face pictorul, poetul, filozoful speculativ şi cercetătorul naturii, fiecare în felul sãu. El strămută centrul de greutate al vieţii sufleteşti în această imagine şi în alcătuirea ei pentru a căuta astfel liniştea şi statornicia pe care nu le poate găsi în cercul prea strâmt al zbuciumatelor trăiri personale.

În schimb, fizicianul trebuie să fie cu atât mai modest în ceea ce priveşte conţinutul, mulţumindu-se să descrie cele mai simple fenomene ce pot fi făcute accesibile simţurilor noastre, în timp ce toate fenomenele mai complexe nu pot fi reconstituite de spiritul omenesc cu acea subtilă precizie şi consecvenţă pe care le cere fizicianul teoretician. Cea mai mare puritate, claritate şi siguranţă cu preţul completitudinii. Ce farmec poate însă avea să cuprinzi cu precizie un fragment atît de mic al naturii şi să laşi la o parte, timid şi descurajat, tot ce este mai fin şi mai complex? Merită rezultatul unei îndeletniciri atât de resemnate mândrul nume „imagine a lumii“ (Weltbild)?”

ALBERT EINSTEIN -”CUM VĂD EU LUMEA (Teoria relativităţii pe înţelesul tuturor)”

teoria-relativitatii-intelesul-45499

7 comments on “Ştiinţa e putere?!

 1. E putere! Ea,creează iluzii adevărate.

 2. Superb ! Nu degeaba a fost Einstein un geniu, el avea si o baza spirituala solida, dincolo de intelect. Dealtfel, se spune ca geniile „acceseaza direct”, printr-un fel de „scurtcircuit”, campul Cunoasterii Universale. Asta s-ar chema inspiratie, sau „sclipire de geniu”. Asta e deosebirea dintre un geniu si un simplu intelectual, care ramane la nivelul orizontal al logicii si al lantului cauza-efect.
  Multumim pentru text, e foarte bine ales, pentru omul zilelor noastre !

  • Multumesc pentru comentariu! Asa mai stim unii de alti…
   Ideea este ca Einstein a avut o baza spirituala desi unii il vad ca pe tatal bombei atomice, adica tot ce a poate fi mai rau. Cand si-a dat seama de impactul pe care-l poate avea descoperirile sale(pt au fost folosite intr-un mod demonic de altii) era prea tarziu… Raman totusi demne de studiat lucrarile sale.

  • Stiinta aplicata, in urma cercetarii rezulta o „iluzie adevarata” care se aplica in practica.

 3. ” STIINTA” este una din pârghiile PUTERII !!! 🙂 🙂 🙂
  O duminica frumoasa !
  Aliosa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: