3 comentarii

Club Happy-povestea lunii ianuarie

”Mama Friandise”

Adriana RotarA absolvit Facultatea de Industrie Alimentară din Galaţi, promoţia 1982, fiind de profesie inginer tehnolog în industria alimentară. Timp de 11 ani a acumulat  experienţă  la S.C. Feleacul S.A. Cluj, în domenii diverse (producţie, produse noi, marketing, ambalaje şi consilier O.S.I.M).

Cei 11 ani petrecuţi la Feleacul, una dintre cele mai importante fabrici de dulciuri din România comunistă, îi aduc zâmbetul pe buze: „Fabrica a fost înfiinţată în 1918 şi pe vremuri dulciurile produse aici aveau foarte mare succes. Eram singura fabrică din ţară unde se producea pufarin. Lumea îşi mai aduce aminte de ciocolata cu lichior de la Feleacu. De asemenea, rahatul şi halvaua erau foarte populare. Făceam produse de calitate cu materia primă pe care o aveam atunci.”A acceptat invitaţia venită la fabrica Feleacu pentru un specialist care să lucreze ca formator la un institut de industrie alimentară din Maroc. A predat 4 ani într-un institut post-liceal în Casablanca (Maroc) , unde se pregateau tehnicieni în domeniul HO.RE.CA., timp în care s-a specializat în patiseria frantuzească, în special în “mousse-uri”. Ca rezultat al muncii şi devotamentului său, se formează prima promoţie de “confiseur-chocolatier” din Maroc, şi obtine locurile II, III si IV cu stagiarii săi la concursurile naţionale din Maroc, la sectiunile “Chocolat”, “Sucre d`art” şi “Traiteurs”. Elevii săi au impresionat la concursul naţional organizat în 2002. “Era un concurs organizat la Casablanca la care participau toate institutele din ţară. Competiţia era foarte serioasă, mai ales că în juriu erau bucătari din Franţa.”

friandise-02

În 2002, s-au înscris 11 elevi de-ai mei şi toţi au câştigat, de la locurile II, III şi IV la secţiunile “Chocolat”, “Sucre d`art” (arta dulciurilor-nr) şi “Traiteurs” (catering-nr) şi până la diplome”, îşi aminteşte specialista. Atunci viaţa Adrianei s-a schimbat: “Elevii şi cu rudele lor au venit în jurul meu, cu trofeele şi cu diplomele, şi au început să-mi scandeze numele. Era aproape jumătate de sală care-mi scanda numele.  Atunci mi-am recâştigat încrederea în mine. Şi acum mi se face pielea de găină când îmi amintesc. Mi-am dat seama atunci că ei au simţit că nu am fost acolo doar ca să-mi iau salariul şi să plec, ci am reuşit să le dau ceva foarte important pentru viitorul lor, i-am învăţat o meserie”.

În 12 martie 2005 sprijinită atât de familie cât si de prieteni, deschide împreună cu cele doua fiice “Cofetaria Friandise”, prima cofetarie din ţară care produce şi comercializează “mousse-uri” şi singura din Cluj, în acest moment, care foloseşte ca ingrediente numai produse naturale.

646x404

Surse:

www.adevarul.ro

www.bucatariaadrianei.ro

www.cofetariafriandise.ro

 www.adihadean.ro

3 comments on “Club Happy-povestea lunii ianuarie

  1. Nu cred ca e singura care foloseste doar produse naturale

  2. Cel mai minunat lucru este ca, ajuns aproape de capătul vieții, și privind în urmă, să vezi că ai ajutat cu adevărat niște oameni, că, vorba nu mai știu cărui autor, unii oameni au respirat mai ușor doar pentru că tu ai trăit. Este și cazul acestei femei, care a dăruit unor tineri o meserie adevărată, din care să își câștige pâinea, făcând și o pasiune pentru asta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: