Lasă un comentariu

Despre moralitate

Teoria denumita utilitarism este o teorie morală care permite o evaluare a acțiunilor indivizilor și are două dimensiuni esențiale: un criteriu al binelui și al  răului, un  imperativ moral – maximizează binele, o regulă de evaluare a acțiunii morale conform acestui criteriu.

Utilitarismul formulează răspunsuri la întrebări de forma: „ce trebuie făcut”, „ce trebuie să admirăm”, „cum e bine să trăim” cu ajutorul unor termeni împrumutați din economie, cum ar fi: maximizare (a utilității, a fericirii), profit (obținerea plăcerii).

Jeremy Bentham( 1748-1832, filosof britanic şi fondator al utilitarismului, susține că o acțiune este în conformitate cu principiul utilității atunci când tendința ei de a spori fericirea comunității este mai mare. El declara că nu există plăceri mai bune decât altele(ex.plăcerea de a mânca nu se deosebește de plăcerea de a primi premiul nobel), plăcerile se deosebesc după criterii cantitative: unele sunt mai intense, mai economice.

Pluralismul ca filosofie este credința că multe dintre cele mai profunde valori morale (libertatea, egalitatea, reducerea la minimum a durerii sau a  cruzimii, demnitatea , etc) sunt incomensurabile, și de aceea trebuie echilibrate cât mai bine. Este de asemenea o concepție filozofică potrivit căreia lumea ar fi formată dintr-o pluralitate de realități de sine stătătoare, independente unele de altele. Ca si concepție, într-un domeniu determinat, admite o multiplicitate de factori echivalenți, de principii etc. care nu pot fi reduse la unitate; stare de lucruri caracterizată prin existența acestei multiplicități.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: