2 comentarii

„ Stelele ’n cer”

Stelele ’n cer
Deasupra mărilor
Ard depărtărilor
Până ce pier.
 
După un semn
Clătind catargele,
Tremură largile
Vase de lemn.
 
Nişte cetăţi
Veghind întinsele
Şi necuprinsele
Singurătăţi.
 
Orice noroc
Şi ’ntinde-aripele
Gonit de clipele
Stării pe loc.
 
Până ce mor,
Pleacă-te îngere
La trista-mi plângere
Plină de-amor.
 
Nu e păcat
Ca să se lepede
Clipa cea repede
Ce ni s-a dat?”
semnatura-eminescu_1641b0f644d56b

Poezia a fost găsită în halatul poetului, după moarte, şi publicată împreună cu o altă poezie „Viaţa”, în Fântâna Blandusiei, în 1 august 1889.

Ştiu că astăzi toată lumea ”marchează” naşterea lui Mihai Eminescu. Dar important este să ştii despre viaţa acestuia, ca un întreg, şi sfârşitul său precipitat(prea putin dezbătut). Se cam ştie ce s-a lăsat să se ”vadă”, din variate motive. Şi ca orice lucru bine făcut în viaţă e bine să studiezi înainte să te pronunţi asupra unei chestiuni. Asta înseamnă că sunt de pus faţă în faţă cât mai multe texte despre viaţa şi activitatea lui Mihai Eminescu, nu numai cele ale biografilor cunoscuţi ai poetului ca: G. Călinescu, Gerge Munteanu, D. Murăraşu, Petru Vintilă etc. Demne de sunt studiat sunt şi lucrarile Prof. Dr. Nicolae Georgescu, precum şi altele.orig_cartea-trecerii-boala-si-moartea-lui-eminescu-978-606-92132-0

Merită  văzut   studiul patografic numit  ,,DESPRE  BOALA ŞI MOARTEA LUI MIHAI EMINESCU’’ făcut de  docent dr. medic neuropatolog Ovidiu Vuia unde teoria episoadelor maniaco-depresive şi recunoaşterea ”hermetismului conştient”pe care-l practica Mihai Eminescu se cam contrazic şi par să-i dau dreptate autorului Nicolae Georgescu. Toate teoriile  existente relevă că poetul/ziaristul/omul de cultură,  era un personaj incomod în polica vremii şi că natura conspiratională a acţiunilor sale are la baza un devotament continuu faţă de popor şi faţă de spiritul acestuia.

2 comments on “„ Stelele ’n cer”

  1. Mie mi se pare minunat că toată lumea îl comemorează, fiind astfel cel mai viu artist din mintea românilor. Cred că nicio personalitate nu este pomenită atât de des.

    • Artist nu prea a fost, dacat la cuvinte. Dar o mare personalitate da. Militant desavarsit pentru romanime, vizionar politic si bine infipt in realitatile vremii. Cand vad peste tot ca se promoveaza imaginea sa de indragostit fara succes, pierdut pentru societate si ”imbolnavit” peste masura cu de toate, nu inteleg rostul atator osanale in rest .
      Iti doresc o dupa-amiaza frumoasa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: