3 comentarii

”Downshifting”

chickens1_000Originea termenului „downshifting”

Iniţial a fost denumit ’’decalaj’’şi se referea la schimbarea la o treaptă inferioară de viteză, într-o maşina cu reductor manual(pentru a încetini maşina), pe lânga utilizarea frânelor. În prezent sensul pentru „downshifting” rămâne același, dar situația este puțin diferită.

Folosit într-un context de afaceri, ”decalaj” înseamnă să se reducă producția (economică sau de fabricație). Termenul este folosit mai ales în Marea Britanie și Australia pentru a numi modificarea procesului gradual de schimbare a vieții, astfel încât aceasta să fie mai simplă, mai liniștită, echilibrată, și mult mai puțin stresantă.

Funcţionarea pe timp de zi, în societatea materialistă în care ne învârtim, se dovedeşte din ce în ce mai dificilă pentru mulţi oameni. Sociologii spun că acest concept de „downshifting” este o pacăleală, că de fapt oamenii îşi doresc tot cariere şi bani.

Dar mai multe persoane, care deţin aceleaşi valori, aplică acest sistem practic şi în România. Şi nu este uşor. Renuntarea la o viaţă comună, în scopul de ”upshift” în alte domenii,  reprezintă un motiv considerabil de succes.

Ce face de fapt acest „downshifting”? Încurajează activitatea de voluntariat şi a unui consum mic, reface conexiunea la viaţa reală , la mâncare, familie şi  locuri. Readuce în echilibru aspectele spirituale, sociale şi  eliberarea de presiunea unui servici sau a unei cariere. Acesta se dobândeşte prin angrenarea în  activităţi prioritare în viaţă, care aduc pasiune şi fericire. Sunt organizate în acest sens si saptamani de „downshifting”, de exemplu InterNational Downshifting Week 21.04.2014-27.04.2014.

3 comments on “”Downshifting”

  1. S-a militat și s-au făcut eforturi susținute pentru lansarea și consacrarea pe piață a unor modele, tipologii și stiluri acum sunt combătute și se încearcă revenirea la vechile tipare. Fast food-ul este pus, pe drept la zid și ne reîntoarcem la slow food. Și ăsta e doar un exemplu. Cel oferit de tine e un altul. Când ne vom învăța minte și vom ști să apreciem la justa ei valoare simplitatea și reîntoarcerea la natura mamă ?

  2. Hi there,
    Thanks for stopping by my little corner of the blogosphere and for following. Your support is greatly appreciated, Looking forward to seeing more from you 🙂

    Eddie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: