Lasă un comentariu

Friedensreich Hundertwasser

Născut Friedrich Stowasser pe 15 decembrie 1928 în Viena, Austria, Friedensreich Hundertwasser a fost unul dintre cele mai cunoscuţi pictori austrieci şi arhitecţi ai secolului 20.

Hundertwasser a studiat pentru scurt timp la şcoala Montessori din Viena și în 1948 peisaje în acuarelă din secolul al 19-lea la Academia de Artă Plastică. El a fost influențat de arta din Viena, de pictorul figurativ austriac Egon Schiele și Gustav Klimt .

În 1949 Hundertwasser a călătorit în Italia și s-a întâlnit cu artistul francez René, cu care a mai pictat picturi murale  la Paris. În acest timp, activitatea sa a devenit mult mai abstractă, dar încă mai conținea elemente figurative simbolice. Hundertwasser a avut prima sa expozitie personală în 1952 la Clubul de Artă din Viena.

În 1953 a început să apară în munca sa spirala motiv Hundertwasser care fost o trimitere la crearea vieții. Acest motiv a devenit un element constant în picturile sale, care a inclus o combinație de culori contrastante și pigmenți foarte vibranţi. Hundertwasser a dezvoltat o teorie din 1953, numită” transautomatism ” care s-a axat pe creativitatea înnăscută a privitorului.

Din anii 1950  Hundertwasser a început să se concentreze pe arhitectură. Acest lucru a început cu manifeste, eseuri și demonstrații. În opinia sa, bunăstarea  ființelor umane depinde de stilul de arhitectură în care s-au construit casele lor.

1352843780-0167804-www.nevsepic.com.ua a001849591-001

În 1958, Hundertwasser a lansat tratatul său împotriva raționalismului în arhitectură intitulat „Verschimmelungmanifest”. În anii 1960 a călătorit în Europa și Asia și a început producerea de modele arhitecturale pentru structurile ecologice. Hundertwasser a creat, de asemenea, steaguri, timbre, monede și postere.

În 1973 el a publicat un portofoliu de gravuri a unor artiști japonezi care au utilizat picturile sale ca sursă de inspirație. În 1972 el a publicat un manifest privind „dreptul la un spațiu de fereastră”, iar în 1978 un ”Manifest de pace”. Ambele reflectă ideologia artistului despre căutarea armoniei între om și natură.

Friedensreich Hundertwasser a murit de un atac de cord în timp ce se afla la bordul vasului ”Regina Elisabeta a II-a ” pe 19 februarie 2000.

Friedensreich Hundertwasser Paintings 3 friedensreich-hundertwasser-1346376371_orgHundertwasser Painting 15 hundertwasser_fax1robinson10-11-20

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: