Lasă un comentariu

Dan Iagnov

dan-iagnov1-285x300S-a născut la 6 februarie 1935 la București și a murit la 19 februarie 2012 în București. Numele lui adevărat este Dan Ion Marcu. Tatăl lui, Marcu Jean, era născut în Philadelphia , SUA, iar mama lui, Laurenția Fanchette, era de origine franceză. Numele de Iagnov, ca nume de scenă, este numele celui de al doilea soț al mamei sale, Zalman Iagnov, o personalitate a lumii medicale.

Fratele lui Zalman Iagnov, Simion Iagnov  era de asemenea o mare personalitate medicală, doctor, profesor și membru corespondent al Academiei Române .

Dan Iagnov și-a petrecut copilăria și adolescența în București și Timișoara. A terminat Liceul de băieți „Nikos Beloiannis” din Timișoara, promoția 1953. A absolvit Facultatea de Construcții Civile și Industriale, promoția 1958/1959 obținând titlul de Inginer Constructor în specialitatea Construcții Civile și Industriale.

Încă din copilărie și-a manifestat latura artistică, în special în domeniul muzicii. A luat lecții de pian, în particular, de la vârsta de 5 ani cu Lidia Cristian, continuându-le cu Magda Nicolau, două pianiste de renume. A luat lecții particulare de armonie și compoziție cu Alexandru Pașcanu, care era profesor de armonie la Conservatorul ,,Ciprian Porumbescu”‘ din București. A debutat ca pianist în București în anul 1980.

Dan Iagnov scrie muzica de la inceputul anilor ’80, colaborând cu foarte mulți interpreți. În total Dan Iagnov a compus peste 300 de cântece. De asemenea, începand cu  2001 până în 2003 a fost  realizatorul emisiunii ”Pe malurile Senei”, la Radio Romania Muzical.  Vocea inconfundabilă, precum şi experienţa sa extraordinară legată de Paris, oraşul pe care l-a frecventat atât de des, se regăsesc în această serie de emisiuni-document. Parisul nu era pentru Dan Iagnov doar un oraş, ci o stare de spirit.

La Paris un numar de 6 melodii i-au fost achizitionate de mari vedete ale cântecului francez, dintre care amintesc pe Nana Mouskouri și Herbert Leonard.

Dacă doriți să aflati mai multe despre muzica și atmosfera boemă a Frantei, puteți reasculta aceasta emisiune din arhiva postului Radio Romania Muzical.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: