Lasă un comentariu

Platforma Coursera

Primele informații despre acest tip de învatamant interactiv le-am aflat de la   innerspacejournal.wordpress.com.

Apoi, tot au venit către mine date care m-au făcut să devin curioasă, și m-au determinat să studiez aceasta nouă abordare. Am dorit să vă ”vorbesc” despre asta numai dupa ce am experimentat sistemul, și iată că, acum o pot face.

Indiferent de numele și ”marca” instituției de învățamant care inițiază un curs anume, eu cred că primează informațiile pe care le obții în filmulețele de prezentare, și, daca ești atent la partea scrisă(în care se oferă câteva date orientative), poți să faci o alegere corectă. Te poți înscrie la câte cursuri dorești, cu condiția să oferi un singur email valabil și să le pui în lista de așteptare. Dacă nu reții datele de începere a lor, ești anunțat pe email, ca de altfel pentru orice noutate legată de curs. Cursurile sunt gratuite iar dacă te înscrii și nu mai dorești să le definitivezi, nu-i nici o problemă. Ai acces la aceeasi informație, pe toata durata cursului.

După o scurtă acomodare cu platforma, care în mare parte, rămâne aceeași pentru orice curs, poți naviga cu ușurință. Tabloul de operare poate cuprinde:  noi informații din saptamana în curs, cursuri video, materiale scrise sau link-urile de unde te poți informa, programul detaliat cu deadline-urile corespunzătoare(precum și sistemul de notare aferent), teste săptamânale pentru evaluarea cunoștințelor, teme sau experimente care urmează să fie evaluate, și un forum de discuții unde staful cursului(adică profesorii și asistenții) intervine rar, dar care te poate ghida destul de mult(de aceea trebuie să urmărești forumurile) .

Cursurile sunt împărțite pe săptămâni, iar în cadrul unei singure săptămâni pot fi mai multe video-uri scurte, urmând programa propusă initial. Sistemul de notare este diferit, în functie de curs.  Se oferă feedback, după depunerea testelor sau lucrărilor săptămânale. De asemenea se pune mare accent pe interactivitate, și în unele situații(depinde de curs), se ia în calcul notarea pe care o faci sau o primești de la colegi.

Limba în care se predă, se comunică și se lucrează, este în general limba engleză(indiferent de țara de unde provine universitatea).

Pot spune că numarul de studenți este foarte mare, indiferent de curs. Sunt persoane din toată lumea, de toate vârstele, cu diferite nivele de educație, dar cu pasiuni sau intenții convergente. Ideea de” învațare pe tot parcursul vieții” devine credibilă văzând acest aflux de cursanți.

La finalizarea cursurilor, dacă  se ating toate obiectivele cerute inițial, se poate obține o diplomă(numită ”declarație de realizare”) care este de fapt o diplomă de participare, fără a avea valoare academică.

Acum o sa mai postez câteva considerații personale:

-comparativ cu sistemul de învățământ românesc, faptul că pune mai mult accent pe  ”a face”, ”a experimenta” reprezintă un plus; dar în  schimb,  părerea mea este ca în România este altfel pentru că  trebuie să fii un ”multifuncțional”, și pentru asta trebuie să ai o mulțime de cunoștinte teoretice( așa nu mai devii geniu într-un domeniu dar te poți adapta mai ușor realităților paralele, prin ”simț practic” );

-cred că ideea din spatele acestei interfețe este de a face o și mai mare publicitate marilor universități din lume;

-multe din informațiile primite sunt doar de cultură generală sau care directionează și  ghideaza într-un anumit  domeniu;

-unele date solicitate prin teme(cel putin la cursurile știintifice) sunt colectate în mod ”gratuit” de la studenți pentru statistici și experimente, pe o gamă largă și variată de respondenți;

-poate reprezenta, prin ”grupurile de studiu”, o modalitate de a relaționa benefic cu oameni care au aceleași pasiuni sau necesități de a asimila informație specializată;

-sunt sigur o alternativă mai bună  televizorului.

Dacă doriti mai multe informații le puteti gasi aici.

Într-un alt articol o să spun câte ceva și despre alte platforme de învațare interactivă, inclusiv din România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: