2 comentarii

Dumitru Haralamb Chipăruș

Dumitru Haralamb Chipăruș (16 septembrie 1886Dorohoi22 ianuarie 1947Paris) este un sculptor român în stilul Art Deco care a trăit și a creat în Franța. Dumitru Chipăruș este cunoscut și sub numele de Dimitri, Dmitri, Demetre sau Dimitrius Chipăruș.

tumblr_m9n1xnFUNT1qarjnpo2_500În 1909 Dumitru Chipăruș a plecat în Italia pentru a lua lecții de la sculptorul italian Raffaello Romanelli, iar în 1912 a plecat în Franța pentru a studia la École des Beaux-Arts unde a luat lecții de la Antonin Mercie și Jean Boucher.

Primele sculpturi ale Chipăruș au fost create în stilul realist și au fost expuse la Salonul de 1914. El a folosit o combinatie de bronz și fildeș , numit chryselephantine , de mare efect. Cele mai multe dintre lucrările sale de renume s-au făcut între 1914 și 1933. Prima serie de sculpturi produse de Chipăruș erau serie de copii.

Stilul matur de Chipăruș a luat forma început în anii 1920. Sculpturile sale sunt remarcabile pentru efectul lor luminos și  decorativ.

Chipăruș a expus rareori la Salonul de la Paris. În timpul perioadei naziste și în timpul celui de-al doilea  razboi mondial, Chipăruș şi-a  întrerupt  munca. Situația economică din acea vreme nu a fost favorabilă pentru dezvoltarea  Artelor Decorative și toate circumstanțele s-au înrautăţit pentru mulți sculptori .

De la începutul anilor 1940 aproape nici o lucrare a lui Chipăruș nu a fost vândută, dar el a continuat sculptura pentru propria sa plăcere, reprezentând animale în stil Art Deco. În 1942 la Salonul de la Paris , au fost expuse doua sculpturi din ghips : „Polar Bear” și „american Bison” și abia în 1943 au fost  arătate alte două: marmură „Polar Bear” și ipsos „Pelican”.

Interesul pentru  activitatea de Chipăruș a apărut în anii 1970 și s-a dezvoltat începând cu anii 1990.

În mod tradițional,  se pot distinge patru factori de influență asupra activității creatoare a artistului: Serge Diaghilev şi Baletul rus, arta egipteană , și teatru francez . Primele imagini în mișcare au fost caracterizate de cifre, cu un aspect lung, subțire, stilizat. Unele dintre sculpturile sale au fost inspirate direct de dansatorii ruși. Chipăruș ar fi putut fi influențat de baletul din Rusia şi indirect, prin performanțele acestuia din salile de muzică franceză și cabarete, care purtau urme ale impactului puternic ale baletului rus. Destul de des, Chipăruș a folosit fotografii de dansatori ruși și francezi, stelele și modele din reviste de moda din timpul său.

440px-Art_Deco_SculptureDupă ce  mormântul lui Tutankhamon a fost descoperit în 1922 şi  arta  Egiptului antic și de Est  ajunse la modă, acestea s-au reflectat în activitatea  creativă a lui Chipăruș. Mai multe sculpturi ale lui Dimitri Chipăruș și Claire Colinet o reprezintă pe  regina Cleopatra șau dansatori egipteni. Sculpturile lui Chiparus reflectă timpul său, anii 1920-1930 şi un sentiment de ” Folle „. Venind de la cea mai veche tradiție franceză de arte decorative de înaltă calitate și extra-artistice, sculpturile lui Dimitri Chipăruș combină eleganţa şi luxul, întruchipând spiritul epocii Art Deco.

A murit în anul 1947 și este îngropat în cimitirul Bagneux din sudul Parisului.

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Demetre_Chiparus

2 comments on “Dumitru Haralamb Chipăruș

  1. Bună, îţi ofer un buchet de premii în semn de recunoaştere pentru acest blog excelent
    http://danaiana.com/2013/06/28/cioccioc-cioc-primiti-un-premiu/
    Felicitări!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: