Lasă un comentariu

”Fluxus”- atitudine, nu stil

maciunas400”Fluxus” este o rețea internațională de artiști, compozitori și designeri remarcată pentru amestecarea diferitelor medii artistice și discipline, în anii 1960. Ei au fost activi în muzică, artă vizuală, literatură, planificare urbană, arhitectură şi proiectare.

Denumirea este dată de cuvantul latin ”fluxus” care înseamnă flux, curgere. S-a dezvoltat ca mişcare anti-comercială, anti-arta , aşa cum este înţeleasă în sensul clasic . George Maciunas  a fost fondatorul  și coordonatorul central al ”Fluxus”. El s-a dovedit un procesor exemplar de cunoștințe. Educat în arhitectură, pictură, istoria artei, design grafic, și muzicologie, opera acestuia demonstrează o diversitate incredibilă. Cu toate acestea,  multiplele fațete ale personalitătii sale sunt unificate de o singură diagramă estetică, care ilustrează mintea analitică şi meticulozitatea pură.

Fluxus a fost descris în zilele noastre ca intermedia.  Fluxus a organizat o serie de festivaluri de la Paris, Copenhaga, Amsterdam, Londra și New York, cu spectacole de avant-garde, de multe ori direct  în stradă. Majoritatea artiştilor experimentali ai perioadei, inclusiv Joseph Beuys, Yoko Ono şi Nam June Paik, au luat parte la evenimente Fluxus.

Gmaciunas-manifestoO serie de artisti din grup au fost interesaţi de crearea unei comunităţi ” Flux”, care intenționa să „elimine decalajul dintre comunitatea artistică și societatea înconjurătoare”. Posibilitatea ca Fluxus să fi  avut membri mai multe femei decât orice alt grup de artă occidentală până în acel moment în istorie este deosebit de importantă.  ”Fluxus” a încurajat sitemul  ”do-it-yuorself ”, în care simplitatea era net superioară complexităţii. Deşi performanţele aplicării sunt scurte, intersectatea mass-mediei şi faptul că artiștilor Fluxus le este uşor să lucreze cu orice tip de materiale  avute la îndemână( sau că  aceştia colaborează în procesul de creație cu colegii lor) dau un aspect unic şi de necontestat.

Mișcarea, care încă continuă, a jucat un rol important în deschiderea de noi modalităţi a ceea ce poate fi artă.  Cu apariții repetate, aceste noi genuri genuri ar putea dezvolta proprii nume (de exemplu, poezie virtuală sau arta de performanţă).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: