Un comentariu

Primele fabrici: de plăci de gramofon și de măsuri şi instrumente de cântărit

marca fabriciiÎn 1872, pe B-dul Cuza 72, lua fiinţă, la Brăila, „Prima fabrică română de măsuri şi instrumente de cântărit”, a lui T. Theodorescu. La sfârşitul sec. XIX, fabrica continua să funcţioneze, diversificându-şi activitatea.

Gloria România, prima fabrică de plăci de gramofon din România, a fost înregistrată pe 17 mai 1912, la Secţia I a Tribunalului Brăila. Şi-a desfăşurat activitatea pe strada Rubinilor 4, proprietatea Carolinei A. Lupescu, soţia unuia dintre asociaţi, Adolf Lupescu.

Vechea stradă a Rubinilor (actuală Rubinelor) şi-a luat numele de la fostul primar al Brăilei, grecul Rubini, care a locuit în sec. IX pe respectiva arteră a Brăilei. În timp, confundându-se cu rubinele, cunoscutele pietre preţioase, strada s-a numit Rubinelor, în loc de „Rubinilor”, cum se chema iniţial.Strada Rubinelor

Potrivit contractului „Gloria România”, „se vor putea deschide sucursale şi-n alte oraşe, după mersul afacerilor şi cerinţele pieţei”. Firma avea un capital social de 29.850 lei, iar valoarea „maşinilor” pentru fabricat plăci de gramofon era de 26.800 lei.
contract„Adolf Lupescu va dirija atelierul fabricei, se va ocupa de primirea comenzilor şi solvabilitatea clienţilor recomandaţi de voiajori sau care s-ar presenta direct la fabrică”, se mai stipula în contractul de acum un secol.

Nimeni nu poate preciza ce s-a întâmplat cu celebra fabrică. Cert este că, în 1939, ea nu mai figura în statisticile urbei.

Teatrul Passalaqua, Hotelul Bulevard, Monumentul, cinematografe, parcuri şi străzi pavate, industriași și filantropi, toate acestea au dispărut din mareția orașului.

Sursa articol: Obiectiv Vocea Brailei și Arhivele Naționale.

One comment on “Primele fabrici: de plăci de gramofon și de măsuri şi instrumente de cântărit

  1. Deci orasul a avut o importanta majora, in Romania secolul XIX si inceputul secolului al XX-lea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: