Lasă un comentariu

Prepararea și servirea ceaiului (II)

Metoda japoneză

tea-ceremony-japan-scidmore_8028_990x742Chanoyu, ceremonia japoneză a ceaiului, este o tradiție influențată de budismul Zen. Estetica ceremoniei presupune rafinament, simplitate, suavitate. La prepararea ceaiului se folosesc chadōgu (unelte de ceai) și matcha (ceai verde sub forma de pudră). Pașii ceremoniei: curățarea bolurilor, fierberea apei, servirea musafirilor cu dulciuri apoi prepararea ceaiului și servirea ceaiului:  în chawan (recipientul în care se serveste ceaiul) se pune pulberea de ceai (matcha);  peste matcha se toarnă apă fiebinte și se amestecă bine folosind un pamatuf de bambus (chasen);  plecăciuni sunt schimbate între gazdă și musafir în momentul primirii bolului cu ceai; musafirul ia chawanul cu mana dreaptă si îl așează în palma stangă; apoi îl rotește în sensul acelor de ceasornic de trei ori înainte să soarbă ceaiul; cand musafirul a terminat de băut, trebuie să laude cu voce tare ceaiul; cu mâna dreaptă, el trebuie să steargă chawanul în partea în care l-a atins cu buzele ; chawanul este întors în sens invers acelor de ceasornic și înapoiat gazdei.

În mod traditional, ceremonia are loc în camere așternute cu tatami, iar gazda, fie ea barbat sau femeie, poartă chimono.

Metoda rusească

tea-samovarCeaiul rusesc se prepară folosind un samovar .

  • se prepară o infuzie concentrată de ceai într-un ceainic;
  • se toarnă într-o ceașcă puțin din ceaiul concentrat și se diluează cu apă caldă din samovar.
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: