3 comentarii

Prepararea şi servirea ceaiului (I)

Metoda chinezeasca


Chinese_tea_set_and_three_gaiwanGaiwan
 este una dintre metodele chinezeşti de preparare şi servire a ceaiului. Cuvantul gaiwan denumeşte micul bol de proțelan aşezat pe o farfurioară şi  acoperit cu un capac din care se bea ceaiul. Paşii ce trebuie urmați sunt:

  • clătirea ceştii cu apă fierbinte – acesta etapă pregateşte recipientul în care va fi pus ceaiul, purificandu-l simbolic şi practic. Apa fierbinte incălzeste ceaşca, detaliu important în prepararare ceaiurilor fine.
  • frunzele de ceai (1 sau 2 lingurite) sunt adaugate imediat după clătirea ceştii, înainte ca aceasta sa se răcească.
  • înaintea infuzării, frunzele sunt înmuiate cu cateva picături de apă fierbinte, eliberandu-se aroma ceaiului, ce trebuie adulmecată inaintea adăugarii restului de apă; altă modalitate de înmuiere este turnarea apei fiebinti şi scurgerea ei imediat după aceea;
  • infuzarea – calitatea apei este foarte importantă; cea mai potrivită apa este cea de izvor cu un continut potrivit de minerale. Temperatura apei şi timpul de infuzare se stabileşte în functie de tipul de ceai:

– pentru ceaiul verde: temperatura apei trebuie sa fie sub punctul de fierbere; cu cat temperatura este mai scazută (60, chiar 50 de grade Celsius), cu atat timpul de infuzare poate fi mai lung şi aroma va fi mai puternică, fară a deveni şi amară; – ceaiul oolong se recomanda a fi infuzat 3 minute la 80 de grade Celsius; – ceaiul negru se infuzează 3 minute la 85 de grade Celsius; – ceaiul pu-erh: se foloseşte apa la 100 de grade Celsius, lăsand la infuzat intre 3 şi 5 minute.

  • cand infuzia este gata, se acoperă cu capacul; se ridică gaiwanul cu mana stangă, apuncand farfurioara; se trece în mana dreaptă şi se toarnă într-o carafă mica, mişcand uşor pozitia capacului  şi ținand gaiwanul cu degetul mare plasat pe capac  şi restul degetelor susținand farfuria.
  • dacă frunzele sunt întregi  şi de bună calitate, se poate obține  şi o a doua si a treia infuzie, imediat dupa prima.

imagesMetoda gongfu datează din aceea şi perioadă ca şi metoda gaiwan. Se folosesc ceainice mici de ceramică nesmalțuită asezate în boluri intinse. Metoda este similară cu cea gaiwan, însă nu se recomandă a se folosi la prepararea ceaiurilor neoxidate datorită proprietăților ceramicii cu proprietăți izolatoare din care este facută vesela.

3 comments on “Prepararea şi servirea ceaiului (I)

  1. Foarte interesante informații, ce descriu o lume aparte și exotică ! Îmi amintesc de romanele lui James Clavell: „Shogun”. „Tai Pan”, „Nobila casă”, etc. Cât de încântată și fascinată eram în adolescență citind despre această lume – întrucât, pe vremea lui Ceaușescu, astfel de cărți se dădeau ”pe sub mână”. 🙂
    Ațteptăm cu interes urmarea, ca să ne completăm cunoștințele în materie de cultură orientală ! E chiar o lume aparte, cu reguli aparte, de o perfecțiune și demnitate stranie….

  2. Pentru continutul interesant a acestui blog, pentru ca pretuiesc stiinta dar si viata, o nominalizare http://cronicileunuipsihoterapeut.wordpress.com/2013/03/26/nominalizari-si-ramas-bun/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: