2 comentarii

Istoria ceaiului

14241886-morning-tea-ceremony-on-the-beachUna  din legendele legate de ceai stă în cultura chineză şi spune ca prin anul 2737 Î.C. , un împarat chinez pe nume Shen Nug obsedat de igienă, consuma numai apă fiartă. Se spune că într-o zi Shen Nug se odihnea sub un copac de ceai fierbânduşi apa ce urma să o bea. O briză usoară rupe câteva frunze de ceai ce cad în vasul în care el îşi fierbea apa. Imediat  a observat că apa lui începea sa prindă culoare iar băutura rezultată era revitalizantă. Şi aşa se spune că s-a decoperit ceaiul.

Este imposibil de ştiut dacă Shen Nug chiar a existat, deoarece China devine imperiu abia în sec al-III-lea Î.C. deci e puţin improbabil că ar fi existat un împarat în anul 2737 Î.C. Oricum originile băuturii sunt acceptate ca fiind din China.

Totuşi există referinţă scrisă despre ceai în sec al-III-lea D.C. când un faimos chirurg chinez recomandă ceaiul atleţilor, pentru a le creşte performanţele şi un general din armată îi trimite o scrisoare nepotului său pentru a-i trimite ceai că se simţea slăbit şi deprimat.

tumblr_m68l4z02wz1qfg4oyo1_1280În Japonia sunt înregistrări istorice despre servirea ceaiului abia în anul 729 D.C., când împăratul Shomu servea ceai la o suta de budişti în palatul sau. Având în vedere că ceaiul încă nu se cultiva în Japonia, frunzele procesate de ceai proveneau din China.

Abia în anul 805 Dengyo Daishi, un preot japonez care petrecuse 2 ani  studiind în China, se întoarce cu cateva seminţe de ceai care le plantează pe pamânturile mănăstirii sale. Cinci ani mai târziu el serveste ceai împăratului Saga, care ramăne uimit de bautură. El ordonă cultivarea plantelor de ceai în cinci provincii apropiate de capitală.

În Europa ceaiul ajunge abia în sec XVII prin intermediul olandezilor şi portughezilor care efectuau comerţ cu China si Japonia.

Popularitarea ceaiului crescuse în Olanda şi de aceea companiile olandeze re-exportau ceaiul in Italia, Anglia, Germania şi Portugalia. Chiar dacă francezii şi germanii îsi arătau interesul pentru ceai, bautura nu era consumată zilnic, cu excepţia regiunilor nordice din Germania (unde se consumă şi în ziua de azi).

2 comments on “Istoria ceaiului

  1. Interesanta cum a devenit ceaiul unul din cele mai populare bauturi. Insa stii cumva cum a ajuns in Romania si cum de numim ceai si bauturile care au plante medicinale?

    • Cred ca in secolul XVII.Dupa cate am citit cam atunci ceaiul a inceput sa fie si mai popular, dar dintr-un alt motiv decat placerea de a bea ceai. In acel secol , apa potabila era o problema. Pentru cei care luau in vedere acest lucru alegerea era alcool (in general bere) sau o ceasca de apa fiarta. In tarile in care berea era un lucru comun la micul dejun , ceaiul a ajuns o alternativa.Atunci a inceput sa apara o asa numita cultura a ceaiului si in Europa, deci implicit si in Romania prin schimburile comerciale.Cum, inca nu stiu.
      ”Ceaiul”este o infuzie sau o înmuiere frunzele uscate.Dar cuvantul este de asemenea folosit, prin extensie, pentru orice fructe sau plante medicinale.Se foloseste terminologia de „ceaiuri de plante” pentru a evita confuzia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: