2 comentarii

Vieți reciclate

ecoDe la o vreme am fost mai atentă la un fenomen, apărut demultișor în localitea de domiciliu, provincială și liniștită. Începand de la angajații de la firma de salubritate din oraș  pană la oamenii dintr-un cartier mai puțin central toată lumea reciclează. Cei de la firmele de salubritate au cate un sac ”atașat” și sunt mai putin privilegiați pentru că nu prea mai au ce recicla. Sunt alți ”profesioniști” care se trezesc mai de dimineata și trec, pe rand prin acelasi procedeu. Sunt înarmati cu câte un sac imens, cât un dirijabil, murdar și emanand a condiţionare. Au şi un carlig de care se folosesc și am început să-i cunosc. Vin la ore diferite, caută ”democratic” tot ce se poate folosi, și tot timpul se mai gasește câte ceva. Există și categorii de reciclatori. Adică unii reciclează plasticul, alții aluminiul și mai rar am vazut  reciclatori de hârtie.

reciclareGunoiul înseamnă bani și un venit sigur pentru cei care sunt implicați în sistemul acesta neoficial. Nu vreau sa vorbesc despre acest aspect. Mi s-ar parea mai simplu să se oficializeze acest sistem de reciclare și banii să se întoarcă într-un sistem de asigurari sociale, aşa cum se încearcă prin alte zări. Dar aici  nu se doreste aşa ceva, de ambele părti. ,,Legarea de glie” (adică transformarea într-un loc de muncă nu convine celor care recilează- sunt cei nu se adaptează niciunui sistem) și nici celor care trebuie să o facă oficial (”trebuie”deoarece nu o fac cu simţ de răspundere) şi pentru că e vorba de prea mulți bani în joc.

Pe acest drum de 20 de minute către serviciu  am început să vad o realitate inclusă  într- un tablou intens, plin de culori contrastante și simbolism. De-a lungul observării acestui fenomen am trecut prin diferite faze: de la binecunoscuta strângere de stomac(de milă-prostească de altfel), apoi prin teama de a nu fi vreodată în locul lor(exarcerbarea instictului de supravețuire) sau nevoia de a fi generatoare de ”deșeuri” în mod voit (generozitate falsă?!) pană la  detașarea capatată privind acea sticlă  (prin care vedeam acest tablou ) și a mecanismului care-mi deforma întelegerea. Alchimizarea propriilor trăiri m-a facut să cred că, în sfarșit, fac parte din categoria celor care au venit în această viată ”la reciclare” și acest lucru reprezintă evoluţie.recycling_illustration

2 comments on “Vieți reciclate

  1. Off, toți suntem veniți ”la reciclare”, pentru că nimeni nu e deja perfect, toți mai avem în noi deșeuri !
    Cât despre acei sărmani oameni… e bine că au găsit, totuși, un mijloc de supraviețuire ! Se spune că Dumnezeu găsește prntru fiecare o cale, dacă acela vrea cu tot dinadinsul. Cine știe ce lecție or avea de învățat în această viață ?

    E bine că mai există oameni cu suflet, care observă asemenea lucruri. Nu trebuie să trecem grăbiți și incomodați…

    • Ai zis foarte bine, dar lectii de invatat are toata lumea,nu numai cei sarmani.Stii,totul se ierarhizeaza.Si noi suntem sarmani pentru altii, gunoiul altora poate fi un lux pentru urmatorii si tot asa.Singurul lucru bun din toata aceasta scara virtuala este ca unii pot urca cate trei scari deodata si altii se dau de-a berbeleacul. Evolutia reprezinta tocmai acest proces de trancendere a mizeriei si suferintei si faptul ca pasesti sigur in sus e un sens unic. Iti multumesc pentru faptul ca esti ,,aproape”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: