2 comentarii

Charisma şi efectele ei

George ClausenDincolo de atitudinea şi farmecul personal, charisma presupune cristalizarea potenţialităţilor din fiecare fiinţă. La baza cuvantului ,,charisma” stă termenul latinesc ,,charisma” preluat din grescescul ,,chárisma” şi are sensul de ,,har, dar, gratie divină”. Deci, pare logic să fie un cumul plin de savoare, transformator şi puternic. Altă definiţie se referă la : CARISMÁTIC, -Ă, carismátici, -e, adj. (despre autoritate) -care se bazează pe valoarea personală extraordinară a unui individ, pe caracterul său sacru, istoric sau exemplar; (despre o personalitate) care se bucură de un mare prestigiu. (< fr. charismatique).

Eu zic că pentru a avea charismă trebuie să îţi urmezi procesul de căutare interioară, centrat pe resursele aproape nelimitate pe care le deţii. Charisma nu poate fi învăţată. Acesta energie  magnetică se manifestă doar în conditiile în care păstrezi totul simplu în viata ta şi ajungi să comunici paraverbal benefic (paraverbal pentru ca este mai greu de controlat şi reflectă nivelul la care ai ajuns). Heroine by Ichiro TSURUTA, JapanFuncţionalităţile suplimentare generate de charismă se revarsă către ceilalti, prin atenţie. Multe persoane ”charismatice” ajung să fie leaderi pentru că sunt armonioşi şi au o forţă interioară transparentă. Sunt şi persoane ”dominate charismatic” care simt instictiv aceasta forţă şi,  fie adoptă charismaticul ca model , fie resimt opoziţie sau dezgust faţă de acesta. Charisma, odată recunoscută de cei din jur, îşi amplifică efectele, fiind aproape “molipsitoare”, generând şi ,,prestigiu” implicit.

2 comments on “Charisma şi efectele ei

  1. […] Alexandra, Alina Raus, Almanahe, Andera, Andreotti, Angela Irimia, Anne Beth, Inaeh, Anca Oprescu, Artele şi ştiinţele vieţii, Aşternut, Baroana, Pluta cu paparude, Capra Şniţi, Gabriela, Comentator amator, doamnelor şi […]

  2. După cum bine ai spus, charisma denotă, în cea mai mare parte, har ! Este scânteia divină din om, care la unii se manifestă cu mai multă putere. Iisus avea o charismă extraordinară; la fel și sfinții, și chiar marii conducători ai popoarelor (ex. Ștefan cel Mare, Napoleon, etc.)

    Desigur, există și o charismă negativă !Se spune că Hitler avea o charismă copleșitoare, că pur și simplu îi supunea pe cei din jur doar prin forța personalității, prin cuvânt. În acest caz, e vorba probabil de o greșită întrebuințare a harului nativ.

    Este un subiect frumos, și se pretează la multe dezbateri ! Din păcate, noi, cititorii, nu suntem chiar la înălțimea lui. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: