Lasă un comentariu

Sistemele ecologice – alternative ale producţiei agricole I

images”Agricultura constituie din cele mai vechi timpuri şi continuă să rămână şi azi un domeniu vital de activitate a omului. Rămâne unica sursă de hrană, un furnizor important de materie primă pentru industrie şi totodată o însemnată piaţă de desfacere pentru producţia acesteia.

Securitatea alimentară are drept componente de bază: asigurarea disponibilităţilor de alimentare pe locuitor (calorii şi proteine) şi capacitatea de cumpărare a populaţiei, şi se realizează prin corelarea politicilor nutriţionale cu politicile alimentare.

Politica alimentară are ca obiectiv asigurarea necesarului, cantitativ şi calitativ, de alimente pentru întreaga populaţie, la preţuri accesibile.

Conceptul de ecodezvoltare presupune în primul rând o industrie echilibrată şi fără poluare majoră în zonele agricole, care să asigure securitatea şi stabilitatea ecosistemelor.

Adevărata dezvoltare a agriculturii implică o gestiune ecologică prudentă a resurselor şi a mediului, de o manieră care să le menajeze pe termen lung, păstrând în acelaşi timp, pe termen scurt, calitatea acestora; dezvoltarea iraţională reprezintă un joc contra cadrului natural agricol, ceea ce poate conduce la un dezechilibru periculos în sistemul de producţie.

Green+Earth+Ecology+wAl+tangledwingFondul fizic de viaţă, împreună cu speciile care îl populează alcătuiesc  sistemul ecologic – unitate fundamentală a biosferei , în cadrul căruia organismele vegetale şi animale (biocenoza sau comunitatea biologică) intră în relaţii cu factorii fizico-chimici ai mediului înconjurător reprezentaţi pe un teritoriu anume (ecotop şi biotop).

In structura agroecosistemului intră patru subsisteme:    biocenoza, biotopul, subsistemul agrofitotehnic şi cel social economic.

Bi o c e n o z a  este reprezentată de plantele de câmp (biocenoza agricolă sau agrocenoza), plante legumicole (biocenoza legumicolă), plante pomicole, viţa de vie cu toate organismele vii ce acţionează în spaţiul lor de cultură (plantaţii, livezi, grădini ).

B i o t o p u l (ecotopul) este reprezentat printr-un anumit teritoriu cu tot ansamblul de factori ai mediului fizic, abiotic,  ce ne  dă suportul ecologic, sub incidenţa căruia se manifestă cu anumite intensităţi activitatea bioproductivă a diferitelor culturi.

Ecosistemul are două funcţii:

– de sinteză a materiei organice, stocare de potenţial energetic în alimente, înmagazinare de energie radiantă solară de către plante;

–  de analiză a materiei organice cu scoaterea din ecosistem a potenţialului energetic şi restituirea în natura minerală a elementelor care au intrat în componenţa materiei vii.”

 Sursa : ”Curs tehnologii Agricole Comparate”, Stefan Marcela, Bucuresti, Editura ASE, 2009

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: