3 comentarii

Voluptatea ştiutului

imagesŞtiutul, de cele mai multe ori, reprezintă o faţetă suavă a egoului. Dar indiferent de căile de ”intrare” (adică vizuală, auditivă, olfactivă) informaţia conferă putere şi îl face pe posesor un furnizor de atitudine, ceea ce este un lucru bun. Instrumentul cheie este abilitatea benefică de utilizare, care necesită discernământ. Un pas în evolutia personală îl reprezintă faptul că, cu cat  ştii mai mult” constaţi  că ”nu ştii nimic”. Voluptatea cu care asimilezi şi luciditatea cu care te ”vezi” în această noua ipostază transformă acest NIMIC în TOT şi face  să dispară ego-ul.

Nu ştiu dacă vreun curs de citire şi învatare rapidă sau citire fotografică te ajută să asimilezi atata informaţie pe cat ai vrea. Citirea rapidă nu înseamnă întotdeauna de a citi mai bine, plăcut sau mai eficient. Mi-a plăcut un citat care reflectă exact acest aspect : „După ce am urmat un curs de citire rapidă am lecturat romanul Razboi şi Pace. Este despre Rusia.”

Deşi se consideră că se poate începe cu ziare, acest antrenament pentru citire şi înţelegere  pare doar un amuzament copilaresc. Alegerea articolelelor lungi, cronometrarea timpilor de citit precum şi a capacitaţii de întelegere (maximă posibilă pentru fiecare individ în parte) poate reprezenta un start timid. Campionul mondial la citire rapidă este Anne Jones cu 4700 de cuvinte pe minut şi cu o înţelegere a textului de 67%.

images1Cititul este o abilitate care poate fi imbunatăţită oricand în viaţă. Trebuie dat la o parte orice poate reprezenta o distragere. Mirosul joaca un rol foarte important pentru concentrarea în vederea cititului(cele mai bune arome  sunt cele florale sau de fructe). Exersarea, adică citirea în mod frecvent influentează eficienţa citirii. Vocalizarea în minte este un alt obstacol care ne opreşte să citim mai repede(”subvocalizarea” de fapt se referă la rostirea cuvintelor în gând, pe măsură ce le citeşti, lucru pe care îl facem adesea inconştient).

Citirea ebook-urilor este mai greoaie decat cea a cărţilor, pentru că există o curba de învaţare şi pentru că de multe ori admiram aparatul în sine şi nu conţinutul.

3 comments on “Voluptatea ştiutului

  1. Mie îmi place tare mult să citesc, dar din păcate timpul nu-mi permite să citesc ce aș vrea eu.Totuși, fac parte din categoria persoanelor care nu pot citi e-book-uri 🙂

    • Ştiu că nu mai este timp, atat de mult timp, ca să citim ce dorim. Eu zic ca mai important este ce intelegem sau mai exact cu ce rămanem. Informaţia, mesajul,starea transmisă prin intermediul literelor devin fascinante în momentul în care descoperi că te fac să gandeşti mai mult.

  2. Cititul e doar un instrument – foarte util, desigur ! Dar sa „exersam” cititul doar pentru ziare, sau alte maruntisuri; pare hilar. 🙂 Eu cred ca citim pentru a ne imbogati sufletul si mintea. Daca ar exista si o alta metoda de a face aceasta (ca un fel de „receptare directa” din campul informational universal), ar fi la fel de buna !

    Totusi, pentru moment, cititul nu poate fi (inca) inlocuit; Pentru ca nu am atins acea treapta spirituala care sa ne permita receptarea directa. Cei mai multi dintre noi, desigur…

    Foarte interesant articol; si indeamna la meditatie ! Multumim pentru propunerea acestei teme.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: