Un comentariu

Stereograme

STEREOGRAMA, s. f. este un grup de două fotografii ale aceluiași obiect care, privite la un stereoscop, permit obținerea imaginii în spațiu a obiectului.  Din fr. stéréogramme(http://dexonline.ro/definitie/stereogram%C4%83/paradigma).

Deci stereogramele (stereograms) sunt o pereche de imagini, care, vizualizate corespunzator produc impresia unei imagini 3D. Luand o pereche de fotografii cu un foarte mic unghi deviaţie între ele şi apoi vizualizand fiecare imagine cu un ochi se poate realiza o astfel de stereogramă.

În 1959 dr. Bela Julesz a studiat vederea stereoscopică cu ajutorul unor imagini bi-dimensionale care nu aveau o legatură propriu-zisă cu stereogramele de astăzi. Erau imagini compuse din puncte care sugerează vag stereogramele.

În 1979 Christopher Tyler a descoperit un truc prin care facea posibilă folosirea unei singure imagini pentru ambii ochi şi astfel ne-am apropiat mai mult de stereograme asa cum le ştim astăzi.

Ceea ce este uimitor este ca efectul 3D poate fi produs atunci cand, privind cu ambii ochi o singură imagine, îi defocalizăm un pic. Astfel de stereograme se numesc „stereograme cu puncte aleatoare”. Alte tipuri de stereograme includ anaglife şi autostereograme.

Modalitatea/tehnica de a le vedea este urmatoarea: privim către centrul imaginii fără a o fixa cu privirea; privim prin imagine încercând să ne relaxăm privirea;priviti tot timpul inainte, intr-un punct fix, aflat in spatele imaginii; imaginea se formează după un timp asta şi în funcţie de distanta optimă la care trebuie să privească fiecare; rezultate mai bune se obţin atunci când apropiem faţa de ecran şi ne depărtăm foarte uşor.

Ideea e să focalizezi privirea în asa fel încat fiecare 2 elemente ce se repetă, să le vezi ca una. Poţi face asta focalizand undeva în departare (să privesti dincolo de imagine/monitor), ori undeva într-un punct între ochi şi imagine. Funcţionează pe acelaşi principiu ca şi imaginile pe care le vezi cu ochelari 3d (rosu-albastru sau cei cu cristale lichide).

Cand ati focalizat cum trebuie imaginea devine foarte clară (o claritate ca de oglindă), se separă planul îndepartat de imaginea tridimensională propriu-zisă, care parcă „iese” din poza.

Exista trei feluri de a “descifra” stereogramele:

Tehnica privirii încrucişate: încrucişarea privirii astfel încat liniile de vedere ale celor doi ochi să se încruciseze înaintea planului desenului.crossv

Tehnica privirii paralele: crearea a doua linii de vedere paralele (una pentru fiecare ochi), ca şi cum am privi un obiect foarte îndepartat.parview

Tehnica vederii interne: focalizarea privirii “prin” şi “în spatele” imaginii. Imaginea devine mai întai neclară, apoi începe să se formeze cea tridimensionala.norm(http://fractalenlightenment.com/84/chill-out/stereograms-trick-your-eyes).

Pont: exersati singur la vreo 50 de centimetrii de monitor, tineti un deget între monitor şi ochi, la mijloc şi jucati-vă cu privirea, uitati-vă la deget, dupa aceeia la un punct langă deget, dar pe monitor… Este preferabil să fie foarte aproape punctul fixat ca să puteti observa schimbarea, ca atunci cand vă uitati la un anumit punct pe monitor vedeti degetul dublu. Acelasi principiu îl folositi si aici, doar că „degetul” este monitorul, priviţi mai departe şi ar trebui să vă apară obiectul 3D.

Se poate trişa şi la stereograme, aşa cum se poate trişa în aproape orice. Copiaţi imaginea stereogramei în doua exemplare pe un suport transparent apoi suprapuneti cele doua imagini iar apoi deplasaţi-le uţor pe orizontală caţiva cm. La un moment dat imaginea ascunsă din stereogramă va deveni vizibilă. Evident în două dimensiuni şi nu în trei ca în stereograma originală dar veţi descoperi ce se află ascuns în aceasta.

Daţi dublu clic pe această stereogramă şi încercaţi. Mult succes!

Knight_Stereogram_by_3Dimka

One comment on “Stereograme

  1. Reblogged this on lost creek publishing.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: