Lasă un comentariu

Despre misterele Pandorei

asteroid_05278700Asteroidul 55 Pandora a fost descoperit de către George Maria Searle pe 10 septembrie 1858. Acest asteroid este destul de mare si foarte luminos, în centura de asteroizi. Este numit după Pandora, prima femeie în mitologia greacă, care a deschis o cutie din curiozitate şi care a lansat răul în lume. Că a deschis cutia Pandora ori Epimeteu  nu se ştie sigur dar, unii  văzand curiozitatea ca un apanaj strict feminin  face din prima variantă cea credibilă. Numele a fost ales aparent de către  Blandina Dudley, văduva fondatorului  Observatorului Dudley care a fost implicată într-o dispută cu  astronomul BA Gould. Gould a simțit că acest  nume avut o”semnificație „.

Pandora (în limba greacă Πανδώρα) a fost în mitologia greacă prima femeie de pe pământ. Ea a fost creată de zeii care, geloși pe Zeus care crease bărbații, au hotarât să creeze o femeie perfectă. Hefaistos, zeul meșteșugăritului, folosind apă și pământ,  i-a dat corp și chip. Ceilalți zeii au înzestrat-o cu multe talente: Afrodita i-a dat frumusețea, Minerva înțelepciunea, Apollo talentul muzical, Hermes puterea de convingere. De aici și numele său, Pandora însemnând în limba greacă ”cu toate darurile”.

painting-pandoraDupă ce Prometeu l-a imitat pe Zeus creînd el însuși oameni perfecți din lut, oameni cărora le-a dat viață cu razele soarelui și cărora le-a oferit focul furat de pe Olimp, Zeus s-a simțit jignit de îndrăzneala acestuia și a decis să se răzbune. El l-a pus pe Hefaistos să creeze o cutie în care zeii au depus toate relele: cruzimea (Ares), aroganța (Poseidon), suferința/durerea (Hefaistos), vanitatea (Hermes), lăcomia și gelozia Herei, pofta trupească (Afrodita), ura (Artemis), lăcomia (Atena), bolile (Apollo), lenea (Dionis), tristețea (Demetra), teama, înșelăciunea și subjugarea muritorilor de către zei (Zeus) și, nu în cele din urmă, suferința și moartea (Hades). Doar Hestia (sau poate mai probabil Atena, zeița înțelepciunii) s-a deosebit de ceilalți zei depunând în această cutie Speranța.

Într-un fals acces de bunătate, Zeus i-a oferit-o lui Prometeu pe Pandora drept soție și cutia (Cutia Pandorei) drept cadou. Simțind că la mijloc este un șiretlic, Prometeu a refuzat cadourile. Zeus s-a îndreptat apoi către Epimeteu(„cel care reflectează prea tîrziu”), fratele lui Prometeu, care, subjugat de frumusețea Pandorei, a acceptat-o de soție. Împins de firea sa curioasă, Pandora a deschis cutia și astfel toate relele din interior au scăpat și s-au împrăștiat pe pământ. Înfricoșată, s-a grăbit să închidă capacul, neobservând că singurul lucru care rămăsese pe fundul cutiei era Speranța( Sursa :http://ro.wikipedia.org).

Deci Speranţa este închisă si acum în cutie. Intrebarea este : speranța de ce? Eu cred că „speranța de bine” precum și „speranța de rău”.

În poemele orfice Pandora apare ca o divinitate infernală îngrozitoare și este asociată cu Hecate și Erinnyes. Pandora, de asemenea, apare cu un nume de familie  de Gaia (Pamantul), ca dătător de toate.nicolas-rc3a9gnier-allegory-of-vanity-pandora

Mai târziu, scriitori vorbesc despre o navă  Pandora care conține toate binecuvântările zeilor şi care ar fi fost păstrate pentru rasa umană. Nava s-a deschis şi astfel binecuvântările au  scăpat iremediabil. Nașterea Pandorei a fost reprezentată şi pe piedestalul statuii  lui Partenon din Atena.

Se zice că Pandora nu ar fi un mit autentic, ci o fabulă anti-feministă.  HJ Rose a scris că mitul Pandorei este incontestabil mai neliberal decât imaginea epică, care face din Pandora originea tuturor problemelor omului, ea fiind exemplificarea de soție rea. Pandora rămane un personaj central într-o poveste de tranziție de la o stare inițială de mulţumire şi usurinţă la una de suferinţă și moarte, o tranziție care se realizează ca o ”răsplată ” pentru o încălcare a legii divine.

nicolas-rc3a9gnier-divine-inspiration-of-musicPandora(fr. pandore) este de asemenea instrument cu coarde ciupite din sec. 16-17, de registru grav, având prin eclisele alcătuite din trei curburi paralele, o formă rar întâlnită. Între cordarul* așezat drept și jgheabul capului erau întinse 5-7 perechi de coarde(http://dexonline.ro/definitie/pandoră).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: