2 comentarii

Cumințenia pămantului

cumintenia-pamantului-759275Creată de Constantin Brancuși în 1908,Cumințenia pămantului ( ”La Sagesse de la Terre”) trasează o  strategie de supravețuire pentru ”sufletele iubitoare”  din acestă existenţă.

Ca de obicei,  ne dăm cu parerea despre marile opere, pe care înșiși autorii le doresc neexplicate, autonome(și asta chiar daca nu avem autoritate în domeniu). Pe mine mă animă totuşi simbolismul şi atributele creaţiei universale aplicate în acestă lucrare. Logica nuanței şi sfidarea tuturor ataşamentelor şi aparteneţelor la vreo religie. Sinteza perfecţiunii în temă, fară o spiritualitate sofisticată mă face să accept că viața are sensul îndreptat către Sursă. E răbdatoare și compasivă.

Noica spunea că  „ea este cuminte şi chiar înţeleaptă, pentru că nu are nimic diabolic în ea”, întruchipînd puritatea nediscursivă, sfinţenia primordială a firii, dinaintea căreia diavolul însuşi rămîne dezarmat. Netrădand nici un stigmat al răului, fiind mai degrabă „ca un prunc ce n-are încă un chip şi un nume”, înseamnă că „ceva ar putea atunci să se nască din plodul acesta al pămîntului. Şi parcă efectiv stă să apară sau să reapară ceva. Făptura e adunată asupra ei înseşi, dar nu şi încovoiată. Linia spatelui ei este perfect dreaptă. În animalitatea fiinţei, rectitudinea vine să aducă o formă de trezie, aproape de inteligenţă viitoare; trunchiul perfect vertical dă parcă fiinţei o putinţă de frumuseţe, oricît ar lipsi orice aluzie la ea; iar întrucît făptura e strînsă, dar nu şi încovoiată, o vagă posibilitate de faptă este totuşi prezentă în ea. Aici e o fiinţă vie, nu o renunţare”. Dreptatea/rectitudinea din ea o poate salva de puţinătate, strămutînd „devenirea întru devenire” în „devenire întru fiinţă”.

2 comments on “Cumințenia pămantului

  1. Eu cred că e bine să ”ne dăm cu părerea” despre orice ne atinge sufletul, sau ne interesează ! Chiar dacă nu suntem profesioniști. Dar, contează câteva cuvinte spuse din suflet.

    Brâncuși a fost, pe lângă un mare artist, și un om extrem de spiritual, de ”desprins” de această lume. Aforismele lui o demonstrează !

    Mulțumim pentru prezentarea sculpturii, poate, odată, vom reuși să o și vedem în realitate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: