3 comentarii

Sătucul liniștilor noastre

 CAsa agapiaSe prea poate spune că nu am cunoscut des locuri cu care să mă identific. Dar cand le găsesc răman mută de uimire pentru că acestea chiar există. Nu știu dacă este ceva mai patrunzător în suflet decat liniștea.

Vălul cald de iubire și pace care  te mângaie și alină de cum intri în satul din spatele mănăstirii Agapia te îndeamnă la contemplare și meditație(aici  se află 100 de  case călugărești construite în stilul caselor de la munte, pentru cele aproape 400 de măicuțe). În primul rand,  aveai  senzația că e un sătuc părasit, dar știai (simțeai) că înăuntru trăiesc suflete. Mai apoi, drumul batatorit de pe uliță și aleile caselor aveau urme fără pași. Gospodariile simple și curate, lemnele stivuite într-o ordine desăvărsită, făntânile acoperite, cu  căni atârnate pentru călători  rătăciți  îți întregeau încrederea că acolo e rostul lor. Îți venea să pășești pe varfuri și să vorbesti în șoaptă ca să nu  trezești  ființele din idilica poveste.

Peste puțin timp, din spatele ferestrelor acoperite de perdele albe și a ușilor nemișcate au început să  apară ființe tăcute care mergeau hotărate  în treburile lor. Deci existau.agapia

M-am întrebat cum ar fi viața noastră traită în mod voit în liniște. Ne-am auzi gandurile și am ști așa ce ”aglomerație” s-a creat într-un spatiu așa de mic(ca să nu zic haos). Ne-am face mai atent alegerile și ne-am cunoaște suficient de bine pe noi înșine. Adormirea zbuciumului interior și cunoașterea sinelui în atare condiții devine posibilă.

Acum  înteleg de ce oameni din istoria și cultura noastră veneau și se retrageau aici. Rămaneau cu ei înșiși. Din această liniște a locului își trăgeau energia de a ”răzbate” într-o lume învolburată și amăgitoare.

3 comments on “Sătucul liniștilor noastre

  1. Always love the peace and contentment I feel at monasteries…maybe someday I’ll get the opportunity to commit myself to one…time will tell…be encouraged!

  2. Thanks so much for stopping by my blog and for the ofllow

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: