2 comentarii

Experimentele ”nocebo”

Mă întrebam la cate experimente participăm în zilele noastre , cu sau fara voia noastră. Şi mă gandesc la cele nocive pentru integritatea noastra fizică şi psihică. Cel putin la ora actuală, mare parte dintre experimentele făcute pe oameni au ca scop creşterea veniturilor marilor companii internationale – alimentare, medicale, militare, de comunicatii şi multe altele. Toate au ca scop  identificarea (cu ajutorul experimentelor) a celor mai eficiente mijloace prin care omenirea în ansamblul ei, trebuie transformată şi nivelată într-o masă amorfă de consumatori avizi.

Dacă eşti atent cate o dată mai poti face o conexiune  între  un film de tipul ”The Experiment (2010)” cu un experiment real facut la universitatea Stanford de catre prof.Philip Zimbardon în 1971 pe  grup de 24 de studenţi(voluntari)  – tineri echilibraţi, inteligenţi, fără probleme medicale, care nu  consumaseră niciodată droguri şi care nu au avuseseră vreodată probleme cu legea. Voluntarii au fost împărţiţi, prin tragere la sorţi, în „gardieni” şi „prizonieri”, roluri pentru care au fost plătiţi cu 15 dolari pe zi. Experimentul a fost şi a rămas catalogat drept cel mai controversat experiment psihologic din lume, deoarece situaţia a degenerat pentru că subiectii pierduseră contactul cu realitatea (intraseră în ”rolul impus”).

Si noi de multe ori ”ne intram în rol”  şi  devenim victimele ”efectului nocebo” (şi noi tot voluntari). Acesta constă în efectul fiziologic şi psihologic ce determină deteliorarea  stării de sănatate a unei persoane în urma adminstrarii unui ”nocebo” (numele vine de la nocere, ce înseamnă ”a face rău ”în limba latină)  în ciuda absenţei vreunui ingredient activ. În extenso mecanismul este acealasi începand de la obiceiurile noastre alimentare, stil de viaţa , inerţie şi impulsuri pană la prioritizarea ,,ţelurilor”  în viaţă.  Altcineva din afară ştie ce este bine sau rau pentru noi sau ne induce asta. De aceea alegerile sunt limitate(pentru că suntem uşor influenţabili) dar nu impuse. Alegerile  încă ne apartin cate vreme suntem capabili să discernem benefic.

Dacă vrem să schimbăm efectele si reactiile trebuie  să schimbăm cauza.

2 comments on “Experimentele ”nocebo”

  1. tu privesti lucrurile in felul acesta, dar unii, care nu au nicio asteptare de la viata, sunt gata sa o traiasca haotic, fara logica. sunt uimita ca cei 24 erau normali si au acceptat sa se atinga de ceva ce putea sa-i contamineze…
    ca ei sunt cei mai multi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: