Lasă un comentariu

Ştiinţele vieţii şi Biotehnologia (II)

Biotehnologia agricolă acoperă o gamă largă de tehnologii. Cea mai cunoscută tehnică de acest tip este modificarea genetică (denumită, mai corect, tehnologia ADN recombinat – sau ADN-r), care implică modificarea genelor existente sau includerea unor gene noi (provenite, deseori, de la specii neînrudite), pentru a le oferi hibrizilor plantei respective anumite caracteristici, a căror prezenţă este avută în vedere în mod deosebit.

Pe plan mondial, agricultura biotehnologică sau „biotehnologia verde“ a fost adoptată cu o viteză-record. În 2008, 13,3 milioane de fermieri din 25 de ţări cultivau culturi modificate genetic (biotech) pe o suprafaţă de 125 milioane hectare, reprezentând o creştere cu 9,4% a suprafeţelor biotehnologice pe plan global, comparativ cu 2007, demonstrând astfel faptul că fermierii din întreaga lume, în special în ţările în curs de dezvoltare folosesc  această tehnologie.

Chiar dacă evaluarea siguranţei culturilor biotech este efectuată de o autoritate independentă (EFSA), Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor , procesul de reînnoire a autorizaţiei produsului la fiecare 10 ani decurge fara nici un obstacol major(deoarece nimeni în consideraţie protestele ecologiştilor sau a populaţiei).

Organismele modificate genetic (GMO) sunt consumate zilnic de milioane de oameni (în special americani).În toate marile tari democratice, guvernele au luat masuri in privinta controlului OMG-urilor: nimic mai puţin decat o tentativă de privatizare a alimentelor de bază la nivel global (soia, orez, porumb, grau) şi a patrimoniului genetic via conceptul de brand.

Natura este un întreg care impune o alegere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: