Lasă un comentariu

„Orezul auriu”

Orezul este principalul aliment pentru mai bine de jumătate din populaţia planetei, mai ales pentru cea asiatică. Deşi orezul are multe calorii, nu conţine vitamina A, un nutriment ce joacă un rol esenţial în menţinerea sănătăţii. „Orezul auriu” vrea sa reprezinte o soluţie la această problemă. Orezul este modificat pentru a conţine beta caroten, substanţă care este transformată de organism în vitamina A.

Cu fonduri de la fundaţia Rockefeller (1991 – 2002), Institutul Federal Elveţian pentru Tehnologie (1993 – 1996), Uniunea Europeană, prin Programul European Biotech (1996 – 2000) şi Oficiul Federal Elveţian pentru Educaţie şi Ştiinţă (1996 – 2000), a fost elaborată tehnologia “Orezul auriu” (Golden Rice), şi sunt în curs de desfăsurare studii în 14 institute de cercetare publice, care formează Golden Rice Network. O reţea în cadrul căreia cooperează cercetători din India, China, Indonezia, Vietnam, Bangladesh, Filipine şi Africa de Sud.

Specialiştii se aşteaptă ca „orezul auriu” să debuteze în 2012 în ţări precum Filipine, Bangladesh, Indonezia şi Vietnam.Peter Beyer, unul dintre creatorii orezului auriu, coordonează un consortiu internaţional care va crea orezul biofortificat, capabil să acumuleze în boabe fier, zinc, proteine de calitate şi vitamina E . Proiectul, acordat Universităţii din  Freiburg, este finanţat de Fundaţia  Bill & Melinda Gates sub auspiciile Grand Cha.

Există cateva probleme fundamentale : este nevoie ca un adult să mănance 9 kg de orez  auriu gatit pentru a acoperi necesarul zilnic de vitamina A(2 morcovi ar fi necesari pentru doza zilnică) şi nu se cunosc efectele daunatoare pe termen lung pentru ecosisteme si sănătatea umană.Faptul că trebuie sa mănanci această cantitate de orez pentru a remedia deficienta de vitamina A duce la o dieta neechilibrată, fără să permiti  să iei direct din legume  şi fructe  o multime de minerale şi vitamine, inclusiv  vitamina A.

Ce se mai află în câmpuri de testare:

– cartoful galben,  care conţine 114 μg de  carotenoizi/gram greutate uscată (47μg de beta-caroten /gram greutate uscată)

– morcovul cu conţinut mare de beta-caroten  în rădăcini;

– conopida galbenă;

– tomate cu calea de sinteză a beta-carotenului transferată în plastid;cercetătorii au inserat în tomate o genă extrasă din planta gura-leului.

Pericolul la care suntem supuşi prin ”mutarea” hotarelor  pe care speciile le-au stabilit în ani de evolutie  este ca noile organisme create , avand codul genetic modificat să preia şi anomaliile induse . Promovarea diversităţii şi mărirea activităţii biologice din sol (prin cultivarea de plante ecologice) refac , menţin şi intensifică armonia naturii.

http://eea.ngo.ro/materiale/genetic.pdf

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: