Un comentariu

Clasificarea științelor

Nu există o clasificare a științelor universal acceptată; această clasificare depinde de multe aspecte. Multe discipline reprezintă o combinație între diferite domenii de cercetare și astfel nu pot încadra exact într-o clasificare.Se conturează însă 3 mari categorii: ştiinţe fizice, ştiinţele vietii şi ştiinte sociale.Printre ştiinţele fizice  se află: astronomia, chimia, fizica, ştiinta computerelor şi ştiinţele pămantului .

În ştiintele vieţii intră: biologia, medicina, psihologia si farmacologia.Stiintele sociale cuprind economia, lingvistica, ştiintele politice şi sociologia. Psihologia se încadreaza atat în ştiinţele vieţii, cat si în cele sociale, deşi uneori este criticată în privinţa metodelor ştiinţifice.

Pseudo-ştiintele constau într-un anumit volum de cunoştinţe, metodologii sau practici .Din aceasta categorie fac parte:

Există şi domenii care se află oarecum între ştiinţă şi pseudoştiintă. Sau mai bine spus, este un termen care descrie o ştiinţă într-o stare embrionară. Un exemplu de astfel de protoştiinţă este alchimia, care a devenit ulterior chimie. Ipotezele protoştiintifice sunt relativ consistente cu ştiinţa existentă, însa nu au fost testate adecvat utilizand metoda ştiintifică.
Graniţele dintre cele trei, ştiinţă, protoştiinţă şi pseudoştiinţă, sunt destul de neclare uneori. Dacă afirmaţiile unei pseudoştiinţe pot fi testate experimental, e posibil să fie ştiinţe reale, oricat ar fi de ciudate, uluitoare sau neintuitive ar fi ele. Dacă nu pot fi testate, atunci este o problemă, fiind clasate ca pseudoştiinţă.

Sursa: http://ro.wikipedia.org

One comment on “Clasificarea științelor

  1. Cred că termenul de ”pseudoștiințe” este cu totul nepotrivit, dacă ne gândim că unele dintre cele enumerate, cum ar fi acupunctura și homeopatia, au tehnici proprii și exact reproductibile, cu rezultate vizibile de mii de ani; iar de curând, au fost recunoscute și de medicina oficială (chiar rambursate de Casa de Asigurări de Sănătate).
    Chiar și despre celelalte, nu putem spune că nu sunt științe doar pentru că nu putem reproduce totdeauna rezultatele la comandă. Poate că nu suntem noi capabili, poate că ”instrumentele” (adică noi-înșine) sunt cam primitive… 🙂 După cum bine ai spus, ceea ce altădată era considerat drept pseudoștiință (ex. alchimia), poate că în viitor se va dezvolta într-o știință completă.

    Oricum, foarte utilă clasificare, mai ales pentru cei care, ca și mine, au multe cunoștințe nesistematizate… la nivel empiric, aș zice. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: