Lasă un comentariu

Teatru radiofonic

Butonând şi schimbând posturile de radio, am ”dat” de o piesă de teatru care era deja  în desfașurare. Am zambit și am ramas ascultând așa, o vreme. Evocarea momentelor frumoase pentru mine(ca și copil), când, la lumina lumânării(în alte vremuri desigur), țeseam ”imagini” pe marginea personajelor întâlnite în piesele de teatru difuzate la program, mă fac să simt iarăşi vibrația sunetelor ”mixate” în fundal. Încă nu înţeleg pe deplin fascinația pentru acest mod de comunicare.“Tonul”  înseamnă  sunet pentru om, deși în ce constă acesta nu este precis înțeles.

Mesajul din spatele cuvintelor ține de comunicarea paraverbală. Aceasta are în vedere tonul și volumul vocii, viteza vorbirii, pauzele, ritmul rostirii, particularitățile de intonație. Se cunoaşte că tonul poate oricând să evidențieze un mesaj verbal, să-l contrazică sau să-l deformeze.

Sunetul este descris ca o vibrație de substanță, fie că este aer, apa, lemn sau orice alt material. Urechile noastre sunt capabile sa adune aceste vibrații și creierul nostru ne permite să le interpretăm. Impresiile sunetelor provenind de la mediile inconjuratoare îmbunatățesc calitatea vieții noastre. Orice zgomot poate fi perceput ca sunet util dacă i se atribuie o valoare informaţională. Prin simtul auzului percepi ceva care coexistă în interdepența cu ființa launtrică a corpurilor.

S-a demonstrat experimental că informațiile receptionate pe un fond auditiv pozitiv sunt mai bine reținute, în timp ce un climat sonor stresant  facilitează uitarea.

Aceasta comunicare este instrumentul actorilor, aşa cum limbajul neverbal al corpului este instrumentul mimilor. Legătura dintre auz și imaginația creatoare o reprezintă  stimularea tendinței spre perfecțiune.

E demonstrat că exercițiile  de  percepere și reprezentare auditivă  ajută la dezvoltarea capacităților extrasenzoriale.

http://teatrale.nobody.ro/2012/08/26/valentin-silvestru/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: