Un comentariu

Cina modificată genetic

M-am gandit să pregătesc o cină romantică .Am început să aşez: o vază cu flori proaspete pe masă, o faţă de masă elegantă, proaspat calcată şi lumanări.O să pun în surdină muzica noastră preferată. Şi acum o să gătesc ceva mai special ca să-mi surprind partenerul.Am cumparat dinainte cateva ingrediente pentru aceasta cină, le-am pus pe masă…si mă uitam la ele, citind etichetele.Oare cate din produsele astea sunt organismele modificate genetic(OMG)?Nimic în legatură cu acest lucru pe nici o etichetă.

Specialiştii afirmă că mutaţiile induse la plante şi animale au loc înca din 1920.

Primele culturi comerciale de plante modificate genetic (MG) au fost introduse în România în anul 1998. Este vorba de 14 varietăți de soia modificată genetic. În anul 2007, odată cu aderarea la UE, soia MG a fost oficial interzisă pentru cultivare pe teritoriul României. În același an, în luna aprilie, a fost aprobat tacit pentru cultivare în România un soi de porumb MG cu denumirea MON810.Romania ocupa locul al treilea in Uniunea Europeana in ceea ce priveste suprafetele cultivate cu porumb modificat genetic.În 2011 s-au cultivat 588,18 ha cu porumb MG în România. De asemena, legislația românească prevede etichetarea produselor modificate genetic ca fiind obligatorie încă din iunie 2006. Nici în prezent nu există nici măcar un produs alimentar sau furajer comercializat pe piața din România, care să fie etichetat ca fiind modificat genetic sau ca având ingrediente modificate genetic.

UE importă 45 milioane de tone de şrot de soia MG. Importurile sunt  susținute prin blocarea etichetării cărnii și altor produse care provin de la animale hrănite cu OMG, o măsură susținută la nivelul UE de societatea civilă pentru că oamenii sunt foarte ocupați și își rezervă foarte puțin timp în care să se ocupe de hrană – să cumpere, să gătească, să mănânce cu familia/prietenii. Vor repede, să cumpere tot dintr-un singur loc, dacă se poate semipreparat.

India nu produce nici un aliment modificat genetic. In aceasta tara exista deja etichete distincte pentru produsele vegetariene si non-vegetariene.Totusi, se crede ca alimentele modificate genetic se importa pe mai multe cai.Se obisnuieste in Rusia sa se ingrase animalele cu soia. Soia folosita este de tipul 40-3-2, aprobata in Rusia si folosita chiar si in produsele destinate oamenilor.

SUA ocupa pozitia de lider pe acest segment, cu peste 62 milioane de hectare cultivate cu soia, porumb, bumbac, rapita sau lucerna, fiind urmata de Argentina si de Brazilia.

Suprafetele cultivate cu plante transgenice au crescut semnificativ, de la  2 milioane hectare in 1996 la 80 milioane hectare in 2003, iar piata totala a semintelor transgenice a depăşit 3 miliarde dolari.Ingineria genetică a fost etichetată ca fiind ”unethical, unnecessary, unsound and unsafe” si se pare ca ”revolutia genica” n-o sa se opreasca aici.Nu ştiu decat că brusc mi-a pierit romantismul si ca  mirajul gastronomic a devenit o trezire sănătoasă .

One comment on “Cina modificată genetic

  1. am scris si eu putin despre branza bio… fusese doar de concluzie: Branza cronologica, cu statut nobil, fermierico-animalica si bio

    Am ales branza BIO!
    Branza Ingenios de Originala

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: